Etablissement Luisenhain; Lokal rozrywkowy "Gaj Luizy"

Istnieje częściowo

Etablissement Luisenhain - Lokal rozrywkowy "Gaj Luizy", taką nazwę na cześć królowej Luizy nosił kompleks obiektów, w którego skład wchodziła restauracja (przy głównej trasie do Lwówka), budynek gospodarczy, wieża widokowa, park z miejscem do tańców, po którym do dziś jest betonowy krąg. Budynek restauracji (widoczny na pierwszym planie) rozebrano po wojnie, był chyba spalony przez sowietów. Za restauracją - widoczny budynek, był zespolony ze stodołą, zasiedliła rodzina przybyła z robót w Niemczech, ...
Etablissement Luisenhain - Lokal rozrywkowy "Gaj Luizy", taką nazwę na cześć królowej Luizy nosił kompleks obiektów, w którego skład wchodziła restauracja (przy głównej trasie do Lwówka), budynek gospodarczy, wieża widokowa, park z miejscem do tańców, po którym do dziś jest betonowy krąg. Budynek restauracji (widoczny na pierwszym planie) rozebrano po wojnie, był chyba spalony przez sowietów. Za restauracją - widoczny budynek, był zespolony ze stodołą, zasiedliła rodzina przybyła z robót w Niemczech, a pochodząca z Grodzieńszczyzny. Dziadek z tej rodziny ś.p. pan Miszuk spadł w stodole z wozu, załadowanego snopkami i zginął. Jego żona Jadwiga dożyła 105 lat. Ich córka po wojnie prosto z Niemiec wyjechała do Australii. Syn W. M. sprzedał tę posesję taksiażowi, p. Serwatce z B-ca. Auto ,,Warszawę" trzymał w tej stodole i ją podpalił dla wyłudzenia odszkodowania. W latach 70 - tych XX w. po pożarze stodołę rozebrano. To co dziś tam zostało (była słynna dyskoteka "Cobra"), to przebudowany dawny budynek mieszkalno - gospodarczy.[Tado]

Reklama etablissementu.
    Restauracja, wieża, park i turystka.