Zimna Polana (879 m n.p.m)

Kaltes Plänel, Zimna Polanka

Zimna Polana (niem. Kaltes Plänel) – przełęcz 879 m n.p.m. w południowo-zachodniej Polsce w Sudetach Środkowych w Górach Sowich. Przełęcz położona na terenie Parku Krajobrazowego Gór Sowich, w środkowej części pasma Gór Sowich, około 2,5 km na północny wschód od centrum miejscowości Jugów, po północno-zachodniej stronie od Kalenicy. stanowi rozległe siodło, wcinające się płytko w gnejsowy, główny grzbiet Gór Sowich, między Rymarza (913 m n.p.m.), a Słoneczną, (960 m n.p.m.). Przełęcz o stromych podejściach ...
Zimna Polana (niem. Kaltes Plänel) – przełęcz 879 m n.p.m. w południowo-zachodniej Polsce w Sudetach Środkowych w Górach Sowich. Przełęcz położona na terenie Parku Krajobrazowego Gór Sowich, w środkowej części pasma Gór Sowich, około 2,5 km na północny wschód od centrum miejscowości Jugów, po północno-zachodniej stronie od Kalenicy. stanowi rozległe siodło, wcinające się płytko w gnejsowy, główny grzbiet Gór Sowich, między Rymarza (913 m n.p.m.), a Słoneczną, (960 m n.p.m.). Przełęcz o stromych podejściach i stromym zboczu w kierunku Słonecznej zbocze północno-zachodnie minimalnie wznosi się w kierunku Rymarza.Na środku przełęczy znajduje się niewielka śródleśna polana, dalsze otoczenie przełęczy zajmuje dolnoreglowy bór świerkowy. Na przełęczy znajduje się węzeł szlaków turystycznych i skrzyżowanie dróg leśnych łączącym dolinę Pieszyckiego Potoku po północnej stronie i dolinę lewych dopływów Jugowskiego Potoku po południowej stronie, oraz drogi trawersujące Słoneczną i Kalenicę oraz Rymarza, jedną z nich jest Huzarska Droga.
Na północ w niedalekiej odległóści od przełęczy w rejonie źródliskowym Pieszyckiego Potoku bije znane zimne źródełko, od którego polana wzięła nazwę.

Widok ze słonecznej. W dole Zimna Polana. /marsowie/
    Gdzieś na szlaku. To może być Zimna Polana. Z tyłu Słoneczna, ...