Wnętrza willi nr 12, Wrocław
Danuta B.: Dzisiaj był w szkole dzień otwarty. Udało się co nieco sfocić. Ale takie zdjęcia wymagają trochę pracy przy obróbce, będę powoli dodawać.
Rzeźnia (dawna), ul. Łazienna, Wrocław
Danuta B.: Po dychu do przodu i tyłu?
Zdjęcia lotnicze, Bolków
Pawilon handlowo-usługowy, al. Jana Pawła II, Szczecin
atom: Podobne ujęcie do tego:

foxi
foxi
antypuszka
antypuszka

Nowa Kronika Wałbrzyska
Autor: Petroniusz°, Data dodania: 2014-01-21 22:34:24, Aktualizacja: 2014-01-24 20:57:20, Odsłon: 3369

Reaktywacja

Kronika Wałbrzyska ukazywała się w latach 1979-1999. W tym czasie wydano jedenaście tomów tego rocznika, na które łącznie złożyło się około 3100 stron, ponad 200 artykułów oraz praca 120 autorów. Było to bardzo dobre źródło wiedzy o Wałbrzychu, jego historii, gospodarce, życiu mieszkańców, z którego do dzisiaj czerpiemy, chociażby na tym portalu. Jak słusznie zauważyły autorki wstępu do Nowej Kroniki Wałbrzyskiej pomyślny rozwój edytorski potrzebuje między innymi zrozumienia ze strony miejscowych władz wyrażającego się głównie w przekazywaniu odpowiednich subsydiów, bez których wiele cennych inicjatyw jest skazanych na niepowodzenie. Tak też było z Kroniką Wałbrzyską, która na wiele lat zniknęła z mapy kulturalnej miasta. Ale wspólnym wysiłkiem wielu pasjonatów, instytucji i władz miejskich doczekaliśmy się reaktywacji Nowej Kroniki Wałbrzyskiej, której pierwszy tom został zaprezentowany w dniu 24.01.2014r. w Teatrze Lalki i Aktora na dorocznym spotkaniu z Honorowymi Obywatelami i Zasłużonymi dla Miasta Wałbrzycha. Poniżej przedstawiam okładkę, spis treści, przedmowę i wstęp do tej publikacji (za zgodą Fundacji Museion). Oprócz formy papierowej kronika będzie również udostępniana w wersji elektronicznej.

Cały tekst pierwszego tomu kroniki dostępny jest na stronie internetowej: NOWA KRONIKA WAŁBRZYSKA.

/ / /