Zakład Mechaniczny Sorex

Christian Reichmann Weberei, Dolnośląska Wytwórnia Tkanin Technicznych

W 1843r. Christian Reichman wybudował przy obecnej ul.Sanatoryjnej tkalnię wyrobów bawełnianych i lnianych. Z czasem, przy tej ulicy powstał cały ciąg niewielkich fabryczek przemysłu tekstylnego należących do rodziny Reichmanów.
Dolnośląska Wytwórnia Tkanin Technicznych - zakłady powstały w 1945 r. przy ul. Sanatoryjnej na bazie przedwojennych tkalni Christiana Reichmanna. W 1970 rozpoczęto budowę nowych obiektów przy ulicy 9 Maja 9, do której ...
Dolnośląska Wytwórnia Tkanin Technicznych - zakłady powstały w 1945 r. przy ul. Sanatoryjnej na bazie przedwojennych tkalni Christiana Reichmanna. W 1970 rozpoczęto budowę nowych obiektów przy ulicy 9 Maja 9, do której przeniesiono firmę w 1972 r.,jednocześnie zmieniając jej nazwę na Zakłady Tkanin technicznych "Technotex", od 1996 r. funkcjonującą jako Spółka Akcyjna , .
Obecnie (2017) zakłady egzystują pod nazwą -Zakład Mechaniczny Sorex - Producent Maszyn i Narzędzi Dekarskich.

Dolnośląska Wytwórnia Tkanin Technicznych w Pieszycach.
    Bielawa, ul. Sanatoryjna 2. W 1843 roku Christian Reichman wybudował ...