Remiza OSP Branków, Branków
Parsley: Przypisałem do obiektu.
Dom nr 7, ul. Klimasa Czesława, ks., Wrocław
pavelo: Dzisiaj tj. 19.04 rozpoczęło się wyburzanie budynków. Ciekawe, co tu powstanie...?
ul. 1 Maja, Kowary
chrzan233: Tak, myślę, że taki był zamiar kol. ASL. Poczekajmy na odpowiedź.
Krzyże pokutne - Wiry, Wiry
Danuta B.: W podwrocławskim Turowie kolejny taki krzyż, choć już nie pokutny . No to mamy robotę przy odkręcaniu przypisań.
Zdjęcia niezidentyfikowane (Miłków), Miłków
chrzan233: Zawęziłem, chociaż ostatnia cyfra dość mało czytelna.
Kościół św. Michała Archanioła, Wiry
Jan Feliks Tomczyk: To nie są krzyże pokutne! Ściany szczytowe wiejskich kościołów w średniowieczu bardzo często wieńczono kamiennymi krzyżami, i były to "zwykłe" obiekty podkreślające sakralny charakter budynku. Pierwsze z brzegu przykłady śląskich świątyń na których zachowały się do dziś to kościoły w Mościsku i Grzędach. Inną kwestią jest to, że nawet stojące na ziemi monolityczne krzyże kamienne z okresu średniowiecza ...

Popiersie Stefana Batorego
Autor: MR1990°, Data dodania: 2013-12-22 10:04:00, Aktualizacja: 2013-12-22 10:04:42, Odsłon: 2420

15 grudnia 1575 r. książę Siedmiogrodu Stefan Batory został wybrany przez polską szlachtę na nowego władcę Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Na polskim tronie węgierski magnat zasiadał przez 10 lat, od koronacji, która miała miejsce 1 maja 1576 r. w katedrze wawelskiej, do nagłej śmierci, która dosięgła cierpiącego na przewlekłą niewydolność nerek monarchę w Grodnie, 12 grudnia 1586 r.

Mieszkańcom Namysłowa Stefan Batory jest znany z lekcji historii, na których prezentowane były jego sukcesy jako niezwyciężonego króla-wodza. Jego dziełem była zwycięska wojna z Rosją, tocząca się w latach 1577-82 i zakończona korzystnym dla Rzeczypospolitej rozejmem w Janie Zapolskim. Także z osobą Batorego powiązane jest powstanie w 1579 r. Uniwersytetu w Wilnie, noszącego w latach 1919-1939 imię króla.

Od przeszło roku mamy jednak możliwość codziennego obcowania z postacią króla, który władał Polską w okresie jej największej potęgi. 8 września 2013 r. na położonym naprzeciwko dworca kolejowo-autobusowego skwerze został odsłonięty pomnik Stefana Batorego. W zamyśle miał on stać się symbolem partnerstwa, łączącego Namysłów z węgierskim miasteczkiem Kisköre. Nieoczekiwanie popiersie króla, a właściwie umieszczony na nim napis stał się polem niepotrzebnej dyskusji, w której głos zabierali nie tylko namysłowscy politycy, ale i ogólnopolskie media i portale historyczne. Wszystkiemu winien był napis Król polsko-węgierski (Lengyel-magyar kiraly) umieszczony na cokole. Niektórzy dopatrywali się w nim błędnego przesłania, głoszącego myśl, że Batory był królem Polski i Węgier. Wydaje mi się jednak, że intencja była inna, a dotyczyć miała aspektu nie politycznego, a historyczno-kulturowego. W końcu na pomniku znajduje się Węgier, którego drugą ojczyzną stała się Polska.

Stefan, z bożej łaski król Polski i wielki książę Litwy, Rusi, Prus, Mazowsza, Żmudzi, Kijowa, Podola, Podlasia i Liwonii, a także książę Siedmiogrodu.

Literatura:

1. M. Markiewicz, Historia Polski 1492-1795, Kraków 2009.