Zdjęcia niezidentyfikowane (Wrocław), Wrocław
pavelo: Całkiem możliwe, że ten napis to Heringe. Byłoby dobrze, jakby tak jeszcze sprawdził kol. pietrzepawle w adressbuchach z 1911 lub 1912, czy faktycznie wcześniej też handlowano tam rybami. Jakoś ciężko mi znaleźć inne podobnie wyglądające skrzyżowanie...
Instalacja Paprykarz Szczeciński, ul. Wendy Apolinarego Tadeusza, Szczecin
MacGyver_74: Jeżeli chcesz przypomnieć sobie tamte wrażenia to polecam paprykarz z firmy Łosoś w Ustce. Zachowali oryginalne proporcje. :)

Joseph von Eichendorff
Autor: and°, Data dodania: 2006-05-29 10:09:58, Aktualizacja: 2006-05-29 10:09:58, Odsłon: 3371

Joseph von Eichendorff, niemiecki poeta doby Romatyzmu , tłumacz i pisarz urodził się 10 marca 1788 roku pod Raciborzem, w łubowicach. Tu spędził dzieciństwo w posiadłości ziemskiej zarządzanej przez jego ojca Adolfa. W latach 1801-1904 wspólnie z bratem Wilhelmem pobierał nauki w Gimnazjum Katolickim św.Mateusza we Wrocławiu .W roku 1805 obaj bracia rozpoczęli studia na Uniwersytecie w Halle , a po jego zamknięciu przenieśli się na studia do Heidelbergu. W roku 1913 na apel pruskiego króla Fryderyk Wilhelma III wstępuje do pruskiej armii aby walczyć z wojskami Napoleona. Poi roku służby zostaje zwolniony. Rok 1815 poślubił Luizę von Larisch i przenosi się wraz z małżonką do Berlina gdzie rozpoczyna prace jakoś urzędnik wojskowy. W latach 1821-44 pracuje kontunuując karierę urzędniczą, pracuje w ministerstwie ds. wyznań zarządzając sprawami kościoła w Prusach. W latach 1821-24 kieruje pracami inwentaryzacyjne na zamku w Malborku. W latach 1824-31 zamieszkuje wraz z rodziną w Królewcu a po przejściu na emeryturę przenosi się do Berlina.
Do Nysy przenosi się w roku 1855 aby sprawować opiekę nad ciężko chorą żoną mieszkającą w domu ich córki Teresy von Besserer. Joseph von Eichendorff sporo czasu spędzał w Javorniku, na dworze Heinricha Fostera, biskupa wrocławskiego.
Von Eichendorff umiera w domu córki 26 listopada 1857 i zostaje pochowany na Cmentarzu Jerozolimskim w Nysie http://wroclaw.hydral.com.pl/83373,foto.html
Jako pisarz i poeta Eichendorff pozostawia po sobie 608 wierszy, 3 poematy epickie, 9 sztuk teatralnych, 13 nowel i opowiadań oraz powieść. Jedną z jego prac jest nowela 'Z życia nicponia' z roku 1926. Powieść tą literaturoznawcy zaliczyli do arcydzieł prozy niemieckiej okresu Romantyzmu.

/ / / / / 22 /
and | 2006-05-29 10:11:10
...:) coś chyba schrzaniłem ale htmla to ja nieznam. jak ktoś umie to lekko sfromatować to byłoby ok :)
Lepiej podaj źródło.
m...k | 2006-06-04 10:13:24
komentarze mam dwa, a właściwie trzy: po pierwsze popraw wszelkie daty zaczynające się od 19.. bo XX wieku on nie dożył; gimnazjum do którego on uczęszczał od 1811 po kasacie Krzyżowców z Czerwoną Gwiazdą przyjęło miano św. Macieja; no i w czasie studiów mieszkał w Domu Steffensa, gdzie dziś można oglądać poświęconą mu tablicę (o podstawie pomnika w Parku Szczytnickim nie wspomnę)