Uroczysta inauguracja Mauzoleum Ślązaków w Wałbrzychu 9 czerwca 1938
Autor: Petroniusz°, Data dodania: 2013-11-27 22:11:21, Aktualizacja: 2013-11-27 22:13:33, Odsłon: 2877

Pomysłodawca artykułu: dasio1974, tłumaczenie: Maciej Ejsmont

Strona nr 1
Strona nr 2

Poniżej przedstawiam tłumaczenie opisu uroczystej inauguracji Mazuleum Ślązaków w Wałbrzychu w dniu 9 czerwca 1938 roku.
Pomysłodawcą artykułu jest nasz portalowy kolega "dasio1974". Na jego prośbę tłumaczenia podjął się Maciej Ejsmont.
Mój udział w projekcie jest malutki, umieściłem tylko ten artykuł na portalu na prośbę "dasio1974".

Piotr (Petroniusz)

Strona 1

Budowniczy: Niemiecki Ludowy Związek Opieki nad Grobami Wojennymi

Wspaniałe, rozgwieżdżone niebo wznosiło się nad Ziemią Wałbrzyską, gdy późnym wieczorem 9 czerwca, tysiące niemieckich towarzyszy ludowych (narodowych), przybyłych z całego Śląska, powędrowało na szczyt góry wznoszącej się nad miastem, żeby uczestniczyć w uroczystości inauguracji Mauzoleum Ślązaków, wybudowanego przez Niemiecki Ludowy Związek Opieki nad Grobami Wojennym, co było jednocześnie początkiem (wstępem) Zjazdu Okręgowego NSDAP na Śląsku. Na szerokim, udekorowanym flagami Placu Marszowym wystąpiły delegacje wszystkich formacji Ruchu, a także kompania honorowa Wehrmachtu i 100 - osobowa honorowa jednostka Policji. Mauzoleum znajdowało się w jasnym świetle reflektorów i kontrastowało z ciemnym niebem nocy. Na prawo i na lewo od głównej drogi prowadzącej do mauzoleum płonęły pochodnie. Po wkroczeniu chorągwi (pocztów sztandarowych) wkroczyli na plac uroczystości Szef Okręgu (Gauleiter) i Nadprezydent Prowincji Śląskiej Josef Wagner i Ogólnoniemiecki Przewodniczący Związku Narodowego (Ludowego) dr Eulen. Udali się z gośćmi honorowymi i kierownictwem partyjnym przez szpaler pochodni do mównicy, która była ustawiona przed wejściem do mauzoleum. Marsz żałobny z „Eroici” Beethovena i deklamacja wierszy „Wieczna straż” oraz „Chór zmarłych” Herberta Böhme, w przerwach między którymi rozbrzmiewały fanfary, otworzyły uroczystość. Następnie zabrał głos Ogólnoniemiecki Przewodniczący Związku Ludowego, który przekazał mauzoleum Szefowi Okręgu (Gauleiterowi) i Nadprezydentowi, dając mu klucze do mauzoleum i dokument fundacyjny. Następnie kierownictwo uroczystości przejął szef okręgu (Gauleiter) i Nadprezydent, który wysławiał bohaterstwo Ślązaków poległych w Wojnie Światowej, w walce o wolność i ofiarę pracy Ślązaków, którym poświęcone było mauzoleum. Przy dźwiękach pieśni o dobrych towarzyszach (von guten Kammeraden) i przy pochylających się chorągwiach szef okręgu (Gauleiter) i Ogólnoniemiecki Przewodniczący Związku Ludowego weszli do wnętrza mauzoleum i złożyli kwiaty przy tablicy pamiątkowej w krużganku mauzoleum, gdzie zaciągnięta była warta honorowa. W tym momencie została zapalona kolumna z ogniem na otoczonym pochodniami dziedzińcu. Zapłonął też ogień wokół na wzgórzach Wałbrzycha. W tej samej godzinie w każdej miejscowości Śląska członkowie partii i ludność mogli wziąć udział w tej uroczystości dzięki transmisji rozgłośni wrocławskiej. Znów rozbrzmiały fanfary i zastępca szefa Okręgu Bracht otworzył Zjazd Okręgowy NSDAP i wzniósł pozdrowienie (Siegheil) dla kanclerza i Führera Adolfa Hitlera. Dla zaznaczenia początku zjazdu partyjnego podniesiono flagi przy mauzoleum i na całym Śląsku. W ten sposób zjazd okręgowy partii otrzymał uświęcenie i zobowiązanie poprzez myśli o poległych, dla których Związek Narodowy na Śląsku zbudował mauzoleum. Po tej części uroczystości Ogólnoniemiecki Przewodniczący Związku Ludowego powitał przedstawicieli przedsiębiorstw budowlanych, rzemieślników i robotników, którzy współpracowali przy budowie mauzoleum i podziękował im za ich zaangażowanie i dobrze wykonaną pracę.

Strona 2

Przekazanie mauzoleum szefowi okręgu (Gauleiterowi) i Nadprezydentowi Prowincji Śląsk Josefowi Wagnerowi
przez Ogólnoniemieckiego Przewodniczący Związku Ludowego Dr Eulena

Przemówienie Eulena:

Gaulaiterze, Towarzysze partyjni Śląska, W ciągu kilku tygodni mamy po raz drugi przyjemność otwierać na śląskiej ziemi mauzoleum, które symbolizuje ofiarę dla Niemiec, a dla przyszłych pokoleń jest symbolem wiecznego życia. Starzy rozpoznają przy tym , że w tym dziele jest nowa siła, która niemieckiej myśli nadaje, w nieznany dotychczas sposób, kształt i formę. Nie można w inny sposób okazać szacunku i wdzięczności III Rzeszy. Na początku każdego dzieła stoi czyn i ofiara i nie ma myśli o Niemczech i o naszym przywódcy, która by nie znajdowała swego źródła w tej prawdzie. Ślązacy stoją tu zjednoczeni w wieczór poprzedzający ich zjazd, by znaleźć siłę do poważnej pracy i ludzkiego działania.

Podpis pod zdjęciem: Ogólnoniemiecki Przewodniczący Związku Ludowego Dr Eulen przekazuje szefowi okręgu (Gauleiter) i nadprezydentowi Prowincji Śląsk dokument fundacyjny i klucz od Mauzoleum w Wałbrzychu.

Pomysłodawca: dasio1974

Tłumaczenie: Maciej Ejsmont