2011 - Historyczne spotkanie

Z okazji 24 rocznicy pierwszego spotkania opozycjonistów polskich i czeskich w Górach Złotych zorganizowano 20 sierpnia 2011 r. na górze Borówkowej spotkanie, na które zaproszono bohaterów tamtych czasów. Moderatorem części wspomnieniowej był Warcisław Martynowski, mieszkaniec Lądka-Zdroju, który dowiedział się o spotkaniach opozycji polsko-czeskiej w Radio Wolna Europa i nawiązał kontakt z ich uczestnikami. W ten sposób rozpoczęła się współpraca Lądczan z późniejszą SPCzS. Zebrani na Borówkowej usłyszeli też wspomnienia Jana Lityńskiego, Zbigniewa Janasa, Mirosława Jasińskiego i Miroslava Odlożila. Kulminacją uroczystości było odsłonięcie i poświęcenie pomnika z trzema tablicami: jedna upamiętnia Kartę 77 w Czechach, druga powstanie Solidarności w Polsce a trzecia wspólna przypomina, że „Przemoc nie jest oznaką siły lecz słabości”.
Oprawę artystyczną spotkania stanowiła wystawa „Wokół praskiej wiosny. Interwencja w Czechosłowacji w 1968 roku”, wypożyczona przez Centrum Kultury i Rekreacji ze zbiorów Instytutu Pamięci Narodowej OBEP Wrocław. Wystawę będzie można obejrzeć do końca września w siedzibie głównej CKiR. Dodatkową atrakcją dnia było udostępnienie leśnego źródełka im. Mieczysława, które znajduje się nieopodal szczytu. Dzięki wielu ludziom dobrej woli, Polaków i Czechów, których działania skoordynował Mieczysław Krywieńko, Nadleśniczy Nadleśnictwa Lądek-Zdrój, źródełko zostało obudowane, zadaszone, obok umieszczono ławeczkę i powstało wspaniałe miejsce wypoczynku. Za "Moja Brama".

Havel był na spotkaniu 21 sierpnia 1987 r. Za nim Adam Michnik ...
Na Borówkowej urządzono wystawę, która poświęcona była inwazji ...