Krzyż Męka Pańska I

Przy polnej, nieutwardzonej drodze, prowadzącej z Roszyc do Mikowic stoi samotny, kamienny krzyż. Na krzyżu nie ma już figury przybitego Jezusa Chrystusa, która odpadła, a co bardziej prawdopodobne została skradziona. Krzyż ustawiony na prostopadłościennym, dwustopniowym postumencie. Na frontowej ścianie postumentu dwie marmurowe tablice z napisami w języku niemieckim. Na górnej:
Auf zum Kreuze / lass uns blicken / Wo der Heiland / fur uns tief / gefallnen Sundern / Heil und Seligkeit / erwarb

Z dolnej płyty dowiadujemy się, że pomnik wystawiono ku czci 26-cio letniego żołnierza Otto Steinera, poległego w 1917 roku we Francji:
Zum Andenken / unseres lieben guten Sohn u. Bruders / Otto Steiner / geb. 23.3.1891, gefallen 6.11.1917. / in Frankreich. / Herr gib ihm die ewige Ruh! (Ku pamięci naszego kochanego dobrego syna i brata Otto Steinera ur. 23.3.1891, poległego 6. 11. 1917 we Francji. Panie daj mu wieczne spoczywanie!)

Na tylnej ścianie postumentu napis:
Errichtet 1919 / von / Josef Steiner (Wzniesiono w 1919 przez Josefa Steinera).