Wrocławskie harcerskie obchody Święta Niepodległości

Największa w Polsce bandera załopocze na prawdopodobnie najstarszym statku żaglowym w Polsce. Wrocławscy harcerze podniosą ją 11 listopada o godzinie 12 00 w pobliżu mostu Grunwaldzkiego

Największa w Polsce bandera załopocze na prawdopodobnie najstarszym statku żaglowym w Polsce.  Wrocławscy harcerze podniosą ją 11 listopada o godzinie 12 00 w pobliżu mostu Grunwaldzkiego (szczegółowy harmonogram na końcu). W ten sposób uczczą rocznicę odzyskania niepodległości.

Bandera o wymiarach 10 m x 5 m zostanie podniesiona na wysokość ok 20 m, na jeden z dwóch masztów żaglowca "Złota Kaczka" .

Zdjęcie nr
-  Złota Kaczka to statek, który powstał w 1903 roku w Holandii. Sama historia jednostki przyprawia o zawrót głowy - mówi phm. Grzegorz Majcher, bosman jednostki. - Nim została odnaleziona w nurcie Odry i odremontowana przez harcerzy, pływała po Morzu Północnym i Bałtyku. Sprzedana do Niemiec, w czasie II Wojny Światowej, trafiła na Wisłę, gdzie pływała na na trasie Warszawa-Gdańsk. Po wojnie zorganizowano na niej min. muzeum kultur ludowych i jako pływająca wystawa pływała od Mazur, Gdynię, Warszawę, po Szczecin, Poznań, aż ostatecznie trafiła do Wrocławia - dodaje.

Statek w ciągu ostatnich 8 lat został odremontowany głownie dzięki wsparciu miasta Wrocławia w ramach programu rewitalizacji zabytków.
Poniedziałkowe wydarzenie na "Złotej Kaczce" jest przygotowywane we współpracy z Ośrodkiem "Pamięć i Przyszłość".

11 listopada, prócz postawienia największej w Polsce bandery, harcerze ze Związku Harcerstwa Rzeczypospolitej zbudują również miasteczko harcerskie na wrocławskim placu Solnym.
Będzie w nim można zobaczyć jak pracują harcerze, jak wyglądają biwaki i obozy, a także posilić się grochówką ugotowaną na kuchni polowej. Miasteczko będzie działało 11 listopada w godz. 11.00 do 15.30.

Związek Harcerstwa Rzeczypospolitej to druga co do wielkości organizacja harcerska w Polsce. W drużynach i gromadach zuchowych skupia 16 tysięcy członków. Na Dolnym Śląsku ZHR liczy ok 800 osób. Głównie z Wrocławia, Jeleniej Góry, Legnicy, Głogowa i Strzegomia. Organizacja powstała w 1989 roku.

Osobą posiadającą wszelką wiedzę o poniedziałkowym wydarzeniu jest
phm. Grzegorz Majcher, kom. 663-901-768