Basen kąpielowy Sztabowa (dawny)

Feuerlöschteich

Nie istnieje

Basen kąpielowy zaadaptowany z dawnego basenu ppoż wybudowanego jeszcze przez Niemców prawdopodobnie w latach 1939-1940. Umiejscowiony terenie zakładu energetycznego na rogu ulic Sztabowej i Powstańców Śląskich. Miał dwie głębokości: w części dla nieumiejących pływać 1,20 m i dla umiejących 3,2 m. Basen posiadał słupki startowe, chyba na 5 torów (?). Na terenie basenu znajdował się jeszcze brodzik dla dzieci. Był miejscem rekreacji mieszkańców okolicznych osiedli od lat 50 XX w. i pełnił swoją funkcje ...
Basen kąpielowy zaadaptowany z dawnego basenu ppoż wybudowanego jeszcze przez Niemców prawdopodobnie w latach 1939-1940. Umiejscowiony terenie zakładu energetycznego na rogu ulic Sztabowej i Powstańców Śląskich. Miał dwie głębokości: w części dla nieumiejących pływać 1,20 m i dla umiejących 3,2 m. Basen posiadał słupki startowe, chyba na 5 torów (?). Na terenie basenu znajdował się jeszcze brodzik dla dzieci. Był miejscem rekreacji mieszkańców okolicznych osiedli od lat 50 XX w. i pełnił swoją funkcje do połowy lat 70 (?), kiedy to otwarto basen przy ul. Ślężnej. Zasypany i zniwelowany. W niecce basenu rosną obecnie pokaźne drzewa. Przed wojną znajdowało się w tym miejscu boisko piłkarskie, dobrze widoczne na fotografii lotniczej . "maras" [Prośba o informacje i zdjęcia archiwalne]

Widok na ul. Powstańców Śląskich z basenem przeciw pożarowym , ...
    Tak dzisiaj wygląda basen przy ul. Sztabowej. Kiedyś miejsce rekreacji ...