Kapliczka domkowa

Kaplica św. Dominika Savio

Usytuowany w centrum wsi budynek kaplicy został wzniesiony w latach 2000 – 2002 według projektu opracowanego przez mgr inż. Andrzeja Marca i mgr inż. architekta Sławomira Mizielińskiego. Pomysłodawcą koncepcji założenia był mgr inż. Julian Tomaszewski. Ostateczne prace związane z zagospodarowaniem i urządzeniem terenu wokół kaplicy zakończono dopiero w roku 2004.
Ta niewielka, zgrabna świątynia zbudowana została na rzucie prostokąta w miejscu wcześniejszej kaplicy drewnianej. Jest to obiekt parterowy ...
Ta niewielka, zgrabna świątynia zbudowana została na rzucie prostokąta w miejscu wcześniejszej kaplicy drewnianej. Jest to obiekt parterowy jednonawowy z wyodrębnionym, węższym prezbiterium, zakończonym pięciobocznie. Na osi głównej świątyni od strony zachodniej dobudowana jest niewielka, prostokątna kruchta. Cała Kaplica kryta jest dachem z powlekanej blachy dachówkopodobnej, z małą sygnaturką na kalenicy.
We wnętrzu kaplicy na uwagę zasługuje wykonany z marmuru ołtarz, kazalnica (ambonka), stojak pod paschał oraz cokół (postument) pod figurę patrona świątyni, św. Dominika Savio, którą sprowadzono z Włoch.
Za

Kaplica pw św. Dominika Savio w Kłopotowie.