Reklamy i ogłoszenia, Radków
Hellrid: AB1927: Schoelpert Karl, Malermstr., Friedrichstrasse (bez numeru), ob. Wąska.
Hellrid: To samo co:
Hellrid: AB1927: Gebauer Richard, Inh. Paul Gebauer, Konditorei, Ring 12-13, numeracja obecna jednakowa.
Hellrid: Franz Zimmer, Braunauerstrasse 32 = Grunwaldzka 32 (zgodnie z mapą).
Hellrid: Brunnenplatz = ob. Prosta, mam mapę z numeracją budynków, tutaj na zdjęciu: - widoczne są od początku po prawej kamienice numer 1, 2 i 3.

Myjcie się, myjcie

„Myjcie się, myjcie dziewczyny, nie znacie dnia ni godziny” – napisał Jan Izydor Sztaudynger. A jako to drzewiej bywało?

/ /
Zapraszam do przeczytania nowego opowiadania Zoni, tytuł intrygujący, a reszta... :)
wilk.wroclaw | 2013-09-22 21:12:42
A mi zostało w pamięci używanie określenia "dusz" na prysznic.
wito | 2013-09-23 18:13:40
Pamiętam w moim domu piecyk łazienkowy z "sitkiem" i grubościenną wannę z szarego lastriko. Dość szybko Wrocławskie Zakłady Metalowe na ul. Przedwiośnie 2 (wkrótce Polar), rozpoczęły produkcję grzejników gazowych zwanych powszechnie "junkersami". Kuchnię z płytami żeliwnymi mam w izbie kuchennej :) do dziś. Na wypadek jakiejś klęski w zimie, rąbię drewno, meble i mam gorącą wodę, strawę i ciepło. Polecam lekturę "Historii brudu" nie było słodko w miastach jeszcze 100 lat temu. Po wojnie długo wiele mieszkań miało WC na półpiętrze lub na korytarzu..
zonia | 2013-09-23 19:55:16
W kamienicach z Zabrzu, tych ponienieckich tez było wc na półpiętrze. W Nysie kamieniczki Kanonni , jak wspomina o tym jedna pani , która tam przed wojną mieszkała. -też
Petroniusz | 2013-09-25 22:55:48
W Wałbrzychu do dzisiaj są takie domy, w których WC jest na półpiętrze, poza mieszkaniem. Nawet w ścisłym centrum. I ludzie dają radę. :)
stap | 2013-10-05 07:21:47
Do tej pory mają..a nawet znalazły by sie jeszcze "ustępy' podwórkowe.
Janosik | 2013-09-23 18:44:01
„Myjcie się, myjcie dziewczyny, nie znacie dnia ni godziny” – Jan Izydor Sztaudynger. "Myjcie się chłopaki, bo i Was czeka los taki" - Janosik.
Tadeusz R | 2013-09-23 18:56:54
Były w piecach kuchennych podkowy do podgrzewania wody
Waclaw Grabkowski | 2013-09-24 21:21:41
Myj się, myj. Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz stracisz życie :)
stap | 2013-10-05 07:28:23
Ziarnko prawdy jest z tym skracaniem życia. Wzięło się to od tych zdarzeń, że gdy zbyt gruntownie umyjemy człowieka, który przez lata zapuszczał brud-to szok dla organizmu , kończący się chorobą a nawet śmiercią. Zdarzają sie takie przypadki i dziś-wiedza o tym w opiece społecznej czy szpitalach. Odrębną sprawą jest tzw nerwica natręctw-są osoby po kilkanaście razy na dzień biorące kąpiel i pozbawiające sie w ten sposób naturalnej warstwy ochronnej skóry.
Czaja Leszek | 2014-05-09 19:21:00
My mieliśmy to szczęście, że mieliśmy prymitywną łazienkę wyposażoną w wannę i junkers, urządzoną w przedwojennej werandzie zniszczonej pociskiem artyleryjskim.Łazienka pełniła tez rolę kuchni. WC był niestety na korytarzu i zima zamarzał. W łazience był ustawiony piecyk "diabełek" ,który zapewniał mizerne ogrzewanie w zimie. W sumie to był niezły standard, bo mój kolega na ul.Partynickiej nie miał łazienki a wychodek był na podwórzu.