Wilhelm Reinsch (1852-1918)

Nagrobek Wilhelma Reinsch (1852-1918)

Wilhelm Reinsch (1852-1918), malarz z Lądka, autor wielu obrazów w kościołach Ziemi Kłodzkiej, także autor obrazów stacji Drogi Krzyżowej malowanych na blasze na Cierniaku k. Radochowa (1902 r.), Drogi Krzyżowej w kościele w Konradowie . Autor obrazu sw. Jadwigi dla klasztoru w Trzebnicy. Dla kościoła Nawiedzenia NPM. w Wambierzycach wykonał polichromię rzeźb Franza Thamma, malunki w Bolesławowie ...
Wilhelm Reinsch (1852-1918), malarz z Lądka, autor wielu obrazów w kościołach Ziemi Kłodzkiej, także autor obrazów stacji Drogi Krzyżowej malowanych na blasze na Cierniaku k. Radochowa (1902 r.), Drogi Krzyżowej w kościele w Konradowie . Autor obrazu sw. Jadwigi dla klasztoru w Trzebnicy. Dla kościoła Nawiedzenia NPM. w Wambierzycach wykonał polichromię rzeźb Franza Thamma, malunki w Bolesławowie Zajmował się także renowacją wnętrz kościelnych. W trakcie tych prac w kościele lądeckim ozdobił malowidłami strop (1904 r.), a w kościele strońskim sklepienie. Wykonał także renowację wnętrza kościoła w Bystrzycy Kłodzkiej. Namalował Drogę Krzyżową w kolegiacie kłodzkiej . Mieszkał przy Kirchstrasse 64 (stara numeracja), czyli obecna Kościelna 7 (budynek nie istnieje, pozostała numeracja). Z. Waluś.

Nekrolog Wilhelma Reinscha w lądeckiej gazecie.
    Wilhelm Reinsch (1832-1918), malarz z Lądka, autor wielu obrazów ...