Sztolnia kopalni arsenu (dawna)

Fröhlicher Anblick

Sztolnia (grota) znajduje się na trasie Ciechanowice - Janowice Wielkie w lesie. Idąc drogą asfaltową wzdłuż Bobru w Ciechanowicach dochodzimy do ostatniego budynku. Od miejsca widocznego tutaj koło wejścia do sztolni dojdziemy do wapiennika ok. 500 m. Przechodzimy obok tego wapiennika prosto do lasu i mamy ścieżkę prowadzącą dość stromo do góry. Na szczycie tego podejścia na niewielkim rozwidleniu z prawej strony znajduje się sztolnia ...
Sztolnia (grota) znajduje się na trasie Ciechanowice - Janowice Wielkie w lesie. Idąc drogą asfaltową wzdłuż Bobru w Ciechanowicach dochodzimy do ostatniego budynku. Od miejsca widocznego tutaj koło wejścia do sztolni dojdziemy do wapiennika ok. 500 m. Przechodzimy obok tego wapiennika prosto do lasu i mamy ścieżkę prowadzącą dość stromo do góry. Na szczycie tego podejścia na niewielkim rozwidleniu z prawej strony znajduje się sztolnia (grota) - trzeba dobrze się rozejrzeć. Z tego miejsca w dół zakolem rzeki Bóbr. Później pod wiaduktem linii kolejowej Wrocław - Jelenia Góra i ostro w prawo do góry. Po 100m wychodzimy ponownie na ścieżkę asfaltową i po prawej stronie mamy ostatni budynek w Janowicach Wielkich. Dalej tylko tym asfaltem i dojdziemy do głównych obiektów w Janowicach (PKP, Dom Pomocy Społecznej, kościoły itd.). Trasa prowadzi wzdłuż Bobru omijając Miedziankę.

Wyjście ze sztolni "Fröhlische Ahnblick" w Ciechanowicach. W tym ...
    Sztolnia, a może grota. Bardziej wygląda na sztolnię, ponieważ ...
    I jeszcze jeden widok na wspomnianą sztolnię. Może się niedługo ...
    Widok na miejsce, z którego jest wejście do groty. Plac wygląda ...
    Próbowałem głębiej się wcisnąć i takie zdjęcie oto wyszło.
    Spojrzenie na wejście do groty i teren przyległy pod jeszcze innym ...
    Widok ścieżek leśnych z dojściem do groty i wapiennika. Na tym ...
    komentarze: 0
    Wejście do drugiej groty opisanej tutaj http://dolny-slask.org.pl/4063734,foto.html?idEntity=4042452 ...
    Obie te groty mają chyba coś wspólnego ze sobą. Może jeszcze gdzieś ...
    komentarze: 0
    Widok na centralny punkt wejścia do groty niżej położonej http://dolny-slask.org.pl/4063736,foto.html?idEntity=4042452
    Komora wydobywcza w centralnej części kopalni
    Chodnik prowadzący do komór wydobywczych, widok w kierunku wyjścia