Budynek nr 8

Budynek przy ul. Jana Brzechwy nr 8 (dawna ul. Mariana Buczka) w Wałbrzychu jest mocno odsunięty od ulicy. Jest to budynek mieszkalny, wielorodzinny, wybudowany w technologii tradycyjnej murowanej z cegły ceramicznej pełnej na zaprawie cementowo-wapiennej, wolnostojący. Budynek jest obiektem całkowicie podpiwniczonym z częściowo użytkowym poddaszem. Elewacje z detalami architektonicznymi.W roku 2018 ogłoszono przetarg na rewitalizację tego budynku w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa ...
Budynek przy ul. Jana Brzechwy nr 8 (dawna ul. Mariana Buczka) w Wałbrzychu jest mocno odsunięty od ulicy. Jest to budynek mieszkalny, wielorodzinny, wybudowany w technologii tradycyjnej murowanej z cegły ceramicznej pełnej na zaprawie cementowo-wapiennej, wolnostojący. Budynek jest obiektem całkowicie podpiwniczonym z częściowo użytkowym poddaszem. Elewacje z detalami architektonicznymi.W roku 2018 ogłoszono przetarg na rewitalizację tego budynku w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Dolnośląskiego 2014-2020 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej, Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Projekt realizowany jest w ramach Osi priorytetowej 6. Infrastruktura spójności społecznej, działanie 6.3 Rewitalizacja zdegradowanych obszarów, Poddziałanie 6.3.4 Rewitalizacja zdegradowanych obszarów – ZIT AW (TYP B: Remont, odnowa części wspólnych wielorodzinnych budynków mieszkalnych) oraz Gminnego Programu Rewitalizacji Miasta Wałbrzycha na lata 2016-2025. Obecnie (sierpień 2019) trwa remont (rewitalizacja) budynku.
/Petroniusz w oparciu o dokumentację przetargową/

Dom nr 8 , widok ze schodów, łączących parking przy al. Wyzwolenia ...