Krzyż pokutny - Witoszyn

Krzyż wmurowany jest w przyporę muru kościelnego.
W XIV wieku Witoszyn należał do Księstwa Żagańskiego, którym władali Piastowie żagańsko-głogowscy. W XV wieku władcą księstwa był Jan, człowiek okrutny, który toczył spór o władzę ze swoim bratem Baltazarem - księciem na Przewozie. W 1472 r. książę Jan uwięził Baltazara i skazał na śmierć głodową, zamurowując go w wieży. Jednak ruszyło go sumienie i postanowił uwolnić brata. W tym celu ruszył konno do Przewozu. W czasie podróży, koło kościoła ...
W XIV wieku Witoszyn należał do Księstwa Żagańskiego, którym władali Piastowie żagańsko-głogowscy. W XV wieku władcą księstwa był Jan, człowiek okrutny, który toczył spór o władzę ze swoim bratem Baltazarem - księciem na Przewozie. W 1472 r. książę Jan uwięził Baltazara i skazał na śmierć głodową, zamurowując go w wieży. Jednak ruszyło go sumienie i postanowił uwolnić brata. W tym celu ruszył konno do Przewozu. W czasie podróży, koło kościoła w Witoszynie, koń na którym jechał, spłoszył się i książę Jan spadł na ziemię, odnosząc poważne obrażenia. Jak głosi legenda, w chwili upadku księcia Jana, umarł jego brat - Baltazar. Zdarzenie owe upamiętniono płytą, którą umieszczono w murze okalającym kościół.
Źródło:
ZiemiaLubuska.pl (dostęp: 11.01.2023)