Rzeźby świętych z Bramy Odrzańskiej

Brama Odrzańska (dawna)

Oderthor

Brama Odrzańska prowadziła w kierunku przeprawy przez Odrę. Ozdobiona była w emblematy o treści religijnej mające zapewnić miastu opiekę. Umieszczono na niej w 1505 r. trzy figury świętych opiekunów miasta: św. Mikołaja, Matkę Boską z Dzieciątkiem i św. Katarzynę (być może wcześniej też istniały tam jakieś elementy). Brama Odrzańska istniała do 1871 r. z umieszczonymi na niej gotyckimi figurami. Jej wygląd znamy z XIX-wiecznych rycin. Miała formę wieży przejazdowej, być może wcześniej stała obok ...
Brama Odrzańska prowadziła w kierunku przeprawy przez Odrę. Ozdobiona była w emblematy o treści religijnej mające zapewnić miastu opiekę. Umieszczono na niej w 1505 r. trzy figury świętych opiekunów miasta: św. Mikołaja, Matkę Boską z Dzieciątkiem i św. Katarzynę (być może wcześniej też istniały tam jakieś elementy). Brama Odrzańska istniała do 1871 r. z umieszczonymi na niej gotyckimi figurami. Jej wygląd znamy z XIX-wiecznych rycin. Miała formę wieży przejazdowej, być może wcześniej stała obok niej jeszcze jedna wysoka wieża (wskazuje na to plan miasta z początku XVII w.), podobnie jak przy pozostałych bramach. Za:

Zamek i Brama Odrzańska w Głogowie
    Brama Odrzańska na rysunku nieznanego autora.