Bielawskie zbiory Johannesa Leuchtenbergera

Langenbielau Sammlung von Johannes Leuchtenberger

Zbiory przedstawiciela starej niemieckiej rodziny osiadłej w XVIII w. na ziemi dzierżoniowskiej, przede wszystkim w Bielawie, ale także w Kamionkach, Pieszycach i Dzierżoniowie. Johannes Leuchtenberger urodził się w Bielawie 19. 01.1924 r., gdzie mieszkał w nieistniejącym już domu przy ul. Waryńskiego 15, jego ojciec prowadził ogrodnictwo. On również, już w czasie II WŚ uczył się tego fachu u ojca i w zakladzie ogrodniczym firmy Ch. Dierig AG. W 1941 r. powołany do służby wojskowej, był ranny, ...
Zbiory przedstawiciela starej niemieckiej rodziny osiadłej w XVIII w. na ziemi dzierżoniowskiej, przede wszystkim w Bielawie, ale także w Kamionkach, Pieszycach i Dzierżoniowie. Johannes Leuchtenberger urodził się w Bielawie 19. 01.1924 r., gdzie mieszkał w nieistniejącym już domu przy ul. Waryńskiego 15, jego ojciec prowadził ogrodnictwo. On również, już w czasie II WŚ uczył się tego fachu u ojca i w zakladzie ogrodniczym firmy Ch. Dierig AG. W 1941 r. powołany do służby wojskowej, był ranny, leczył się m.in. w bielawskim szpitalu polowym (Reseve Lazarett), zorganizowanym w budynku hotelu "Kaiser Friedrich III" (ul. Piastowska 58). Po nielegalnym przekroczeniu granicy na Odrze, wrócił w czerwcu 1945 r. z zachodnich Niemiec, gdzie zastał go koniec wojny, do Bielawy. Do wiosny 1946 r. prowadził rodzinne ogrodnictwo, zaopatrując m.in. w warzywa i owoce bielawski garnizon Armi Czerwonej. Po wysiedleniu z Bielawy, zamieszkał w Lingen/Ems, gdzie udało mu się założyć doskonale prosperujące ogrodnictwo. Działał w związku byłych niemieckich mieszkańców powiatu dzierżoniowskiego, przez długie lata był też jego przewodniczącym. Własnym sumptem założył prywatną izbę pamięci, z przebogatymi zbiorami z powiatu dzierżoniowskiego i Bielawy , niestety ta izba pamięci, po śmierci jej twórcy, została zlikwidowana. Fragment tych zbiorów (kopie i oryginały) przekazał do bielawskiego MOKiS-u. Wielokrotnie, kiedy było to już możliwe odwiedzał powiat i Bielawę. Pisał też wiele artykułów w piśmie "Hohe Eule" (Wielka Sowa). Mieszkał i zmarł w Lingen w 2008 r. Odznaczony Krzyżem Zasługi Republiki Federalnej Niemiec. Z panem J. Leuchtenbergerem spotkałem sie trzykrotnie, raz gościłem u niego w domu, a on dwukrotnie odwiedzał mnie w Bielawie. Prowadziliśmy ze sobą listowną korespondencję i długie rozmowy telefoniczne, o Bielawie i relacjach polsko-niemieckich, jako rodowici bielawianie, Polak i Niemiec. Zbiory udostępnił do publikacji na portalu, dyrektor bielawskiego MOKiS-u, pan Jan Gładysz. /SyG/

Skan kserokopii. Sprawozdanie odbiorcze z budowy suszarni tkanin ...
    Skan kserokopii. Pismo do miejscowego urzędu budowlanego w sprawie ...