Dom nr 16

Dom nr 16, dwurodzinny, wybudowany w 1938 r., co wskazuje data wyryta w tynku na kominie na strychu. Po wojnie nieruchomość nosiła różne numery porządkowe, początkowo, gdy Oporów jeszcze był wsią i należał do gminy Smolec, było to bodajże 30. Co ciekawe już przed wojną posiadał doprowadzone przyłącza gazowe i elektryczne. Zasilanie w wodę pitną odbywało się z własnej studni poprzez hydrofor zlokalizowany w piwnicy. Ulica B. Trentowskiego do połowy lat pięćdziesiątych była zamknięta dla osób postronnych ...
Dom nr 16, dwurodzinny, wybudowany w 1938 r., co wskazuje data wyryta w tynku na kominie na strychu. Po wojnie nieruchomość nosiła różne numery porządkowe, początkowo, gdy Oporów jeszcze był wsią i należał do gminy Smolec, było to bodajże 30. Co ciekawe już przed wojną posiadał doprowadzone przyłącza gazowe i elektryczne. Zasilanie w wodę pitną odbywało się z własnej studni poprzez hydrofor zlokalizowany w piwnicy. Ulica B. Trentowskiego do połowy lat pięćdziesiątych była zamknięta dla osób postronnych - mieścił się na niej sztab Armii Czerwonej. Stąd w domu tym do tego czasu mieszkali żołnierze radzieccy - stopień dewastacji i zarobaczywienia po ich odejściu możliwy jest do wyobrażenia.

Ul. Bronisława Trentowskiego 16 / Opperau Beselerstr.16. Bild ...
    Dom nr 16 na zdjęciu z 1962 r. Jedna z pierwszych fotografii autorstwa ...