Centralny magazyn logistyczny, Bielawa
sawa: Są dwa takie same obiekty: .... .... i ...... ... proszę zaradzić :)
ul. Włodkowica Pawła, Wrocław
YouPiter: Dubel:
Budynek nr 11-12, ul. Bolesława Krzywoustego, Oleśnica
Mmaciek: Budynek w ładnym stanie, widać że remont mocno odświeżył jego wygląd. Możemy liczyć na jakieś zdjęcia sprzed tych zmian? ;)
Osiedle Popowice (dawne), Wrocław
morgot: Dziękuję.
Kolejowy most zwodzony (rz. Regalica / LK 273), Szczecin
MarasDH: Nie obrotowy, tylko zwodzony.
Restauracja Blumengarten (dawna), Zębowice
marycha: Podmiana na lepszy skan.

Mkną po szynach cz. III

Kto z dzisiejszych wrocławian pamięta, że „14”-tką dojeżdżało się aż do Rynku, aby tam wysiąść i iść do Domu Towarowego SDH „Feniks”, a w nim przy odrobinie szczęścia można było wskoczyć na jedyne ruchome schody, które znałam, i wyjechać nimi „aż” na I piętro?

/ /
Dzisiaj trzecia część opowiadania o tramwajach, polecam :)
wilk.wroclaw | 2013-05-16 23:07:46
cudowne... Pamiętam te schody, bardzo się ich bałem... :-) A kolejkę też pamiętam taką, rozstaw szyn H0... Dziękuję Koleżanko Zoniu, cudowne wspomnienia mi się włączyły... :)
wito | 2013-05-17 00:17:56
Stalingradzka ! Czerwone pachołki ponoć po zmianie nazwy Katowice na Stalinogród stawali pod kasami na dworcu kolejowym i kto nie kupował biletu do Stalinogrodu ten miał problemy. Biorą pewnie emeryturkę niezłą do dziś za wierna służbę :(
No co TY? juz są na tamtym swiecie.
mietok | 2013-05-17 09:13:11
Pamiętam, dobrze składnicę harcerską :) Zawsze jak tylko byłem w wielkim mieście ze starszym bratem, a bywaliśmy dość często, zawsze składnica była takim naszym obowiązkowym przystankiem, w którym można było oko nacieszyć, a i dokonać jakiś zakupów do kolejki. Bardzo mi jej później brakowało, po jej przenosinach. Również, te schody w SDH, to była frajda nie iść po schodach, a przenieść się z parteru na piętro, ruchomymi schodami, a jak serducho waliło przy pierwszej przejażdżce - oh, oh :)
W piekli :)
W piekli!
Jurus | 2013-06-01 09:14:43
Te schody w Feniksie były chyba długo jedynymi ruchomymi schodami w Polsce. Szkoda, że nasi konserwatorzy zabytków nie myślą o takich rzeczach...
wilk.wroclaw | 2013-06-01 13:29:39
W 1930 r. zamontowano te w Breslau, w 1949 r. na trasie W-Z w Warszawie powstały pierwsze w powojennej Polsce.
RomanKam | 2013-06-03 19:08:09
Winda nazwana przez Panią "pater noster" znajduje się w budynku Banku Zachodniego WBK. Winda ta działa do dzisiaj. Charakterystyczne jest to, iż kabina nie zatrzymuje się na piętrach i trzeba wskakiwać do niej "w biegu". Mniej odważni powinni przed skokiem odmówić Ojcze Nasz!
Czaja Leszek | 2014-05-07 20:00:15
Tato Wojtka nie był wcale groźny. Moja Mama wspomina Go z balu maturalnego gdyż często z Nią tańczył. Ja na balu i mój kolega Tomek mieliśmy sztywne nogi po wywrotce na motorze.Chcąc dojechać do Wojtka i Maćka 7-ką najlepiej było wysiąść na pętli. Do Wojtka lepiej było jechać 17-ką i wysiąść przy Polskim Radiu .Knajpa przed wiaduktem nazywała się "Sielanka' a potem "Parkowa". Zawsze jednak to był lokal typu mordownia.
zonia | 2014-05-07 20:12:47
Ach! to teraz rozumiem dlaczego nie zatańczyłeś ze mną. A czy ta knajpa nie nazywała się "Pod Kasztanem"?
Tak, to na pewno byl powód nie zatańczenia z Tobą ;)