Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Bolesława Prusa

Provinzial Erziehungs Anstalt Grottkau

Ośrodek Szkolno – Wychowawczy w Grodkowie ma dość długą historię, bo ponad 60-letnią, a pierwsze obiekty, które stanowią do dzisiaj trzon zabudowań Ośrodka, wybudowano już w 1902 r.

Za czasów pierwszych administratorów – Niemców, oprócz kompleksów budynków mieszkalnych i gospodarczych, Zakład miał zaplecze gospodarcze w postaci 260 ha ziemi ornej. Zakład ten przeznaczony był na obóz pracy dla niemieckich młodocianych przestępców.

Po przejęciu budynków przez polską administracje, w dalszym ciągu, ...

Po przejęciu budynków przez polską administracje, w dalszym ciągu, ale tylko początkowo, mieszkali tu Niemcy, którzy byli zatrudnieni przy odgruzowaniu miasta i terenu Zakładu.

Za

Budynek mieszkalny wychowawców Provinzial Erziehungs Anstaltht ...