Chodniki kontrminowe

Chodniki kontrminowe, nie służyły celom komunikacyjnym, ale obronnym. Są to ślepe korytarze posiadające rozgałęzienia. Całkowita długość takiego tunelu (wraz z rozgałęzieniami) wynosi blisko 500 m. Na końcach tych rozgałęzień znajdowały się tzw. „piece”- miejsca, w których zakładano ładunki wybuchowe. Wysadzano je wówczas, gdy załoga twierdzy stwierdziła, iż oblegający dokonuje podkopów w celu dostania się do twierdzy, lub zniszczenia niektórych obiektów.
Tylko dwa takie chodniki zachowały się do naszych czasów. Są w dobrym stanie, szczególnie ten z wejściem przy mostku nad fosą przy ul. Staromiejskiej. Robią one duże wrażenie, szczególnie dla odwiedzających je pierwszy raz. Co jakiś czas idąc głównych korytarzem, następuje rozgałęzienie. Po przejściu kilkudziesięciu metrów chodniki te obniżają się i aby pójść dalej trzeba pewien dystans pokonać na czworaka. Najdłuższe ramię sięga ul. Daszyńskiego.

Głównym celem wycieczek w niedzielne przedpołudnie było zwiedzanie ...