Bierna
MacGyver_74:
McAron: Na tyłach kamienicy nr 3a.
ul. Oława Białoskórnicza (dawna), Wrocław
Kavikvs: To nie są domy przy Białoskórniczej, tylko przy Nowym Świecie.

Przekrój

Gdy weszli do Lwowa Niemcy „moi” dowiedzieli się, że byli w następnej kolejności przeznaczeni na wywózkę na ”białe niedźwiedzie’.

/ /
Nowe opowiadanie Zoni, polecam!
flowerpower | 2013-04-16 22:29:59
Mam wszystkie roczniki Przekroju z lat 60. i 70. – wszystkie egzemplarze! Obiecuję sobie, że na emeryturze zacznę je czytać od początku:) Przekrój przychodził do nas pocztą, świeży, pachnący, z nierozciętymi stronami - często dostępowałam zaszczytu i mogłam je rozciąć specjalnym nożykiem. Pierwsza osoba w rodzinie wpisywała hasła do krzyżówek ołówkiem, potem wymazywała, żeby następna też miała przyjemność. Dopiero ostatnia wpisywała długopisem. Nie ma już takich czasopism.
zonia | 2013-04-16 22:33:06
Dzięki za komentarz, bo już się bałam, że nikt ,buuu! nie zareaguje. A czasopism takich juz nie ma. i drugie buuuu~!
flowerpower | 2013-04-16 22:39:24
Jakby co, to ja czytam wszystko, co napisałaś:))
mietok | 2013-04-16 22:41:36
Zoniu, a może masz wspomnienia dotyczące tego wątku :
Jeszcze nie mam.
mietok | 2013-04-17 10:00:41
. . . :)
moose | 2013-04-18 09:10:43
Kupuję "Przekrój" regularnie. Dla Raczkowskiego.
cezar56 | 2013-04-18 20:09:41
A ja w tym kiosku kupowałem Świat Młodych we wtorek i piątek (chyba) dla Tytusa Romka i Atomka . Trzeba było wcześnie rano dobiec bo mogło być już za późno, a moi rodzice mieli założoną teczkę na Przekrój , Panoramę i Dookoła świata
A zjęcie jest Tobie zbuchane! Nie poznajesz?
flowerpower | 2013-04-18 20:56:20
Tak, Panoramę i Dookoła Świata też się czytało. I jakiś Magazyn Gazety Robotniczej mi się przypomina.
Czaja Leszek | 2014-05-07 14:54:09
Rzeczywiście "Przekrój" był tygodnikiem bardzo poszukiwanym i trudno dostepnym, jeżeli się nie miało założonej teczki. Pamiętam, że rozwiązać zamieszczoną w nim krzyżówkę nie było łatwo. Z czasopism z tamtego okresu pamiętam Świat, Dookola świata,Przyjaciółkę.Płomyk, Świat Młodych. Z dzieciństwa pamiętam, jak czekałem na listonosza który przynosił Świerszczyk.