Bractwo Strzeleckie / Koszary policyjne (projekt), al. Wyzwolenia, Wałbrzych
Tony: Zamieniłem na większy skan.
Kavikvs: Data do poprawy. Zdjęcie z przełomu lub początku XX wieku.

antypuszka
antypuszka

Tam gdzie powstał „pionier”
Autor: Babinicz°, Data dodania: 2013-03-28 14:00:33, Aktualizacja: 2013-03-28 14:00:33, Odsłon: 3309

Dzierżoniów na stałe wpisał się historię naszych powojennych lat. Bo tu właśnie, zaraz po zakończeniu II wojny światowej, rozpoczęto produkcję tak poszukiwanych aparatów radiowych. W tym mieście powstały nasze pioniery. Były to aparaty popularne i jakże oczekiwane w licznych domach. Sprzedawano je wówczas na specjalne bony, wydawane przede wszystkim tym ludziom, którzy swą wydajną pracą przyczyniali się do podniesienia naszej gospodarki. Dzierżoniowska Diora ma więc swój wielki wkład w dzieło tworzenia nowego ładu. Naturalnie fabryka od tamtego czasu przeszła długą i jest dziś nie tylko jednym z największych producentów aparatów radiowych i telewizyjnych (od roku 1960), dla potrzeb kraju i na eksport.

Dzierżoniów to miasto stare, sięgające swą metryką XII wieku. Prawa miejskie nadał mu książę świdnicko-jaworski, Bolko I, po 1258 roku. Z tych dawnych lat zachowały się dobrze mury miejskie, których budowę rozpoczęto w końcu XIII wieku, a prowadzono – jak to w licznych przypadkach bywało – przez wiek XIV i XV, tworząc mocny pierścień obronny, o dwóch liniach z licznie zachowanymi półkolistymi basztami.

Obecną nazwę miasto otrzymało jednak dopiero w roku 1946. W ten sposób, trzeba powiedzieć że bardzo dostojny, uczczono pamięć znamienitego pszczelarza polskiego, Jana Dzierżonia, żyjącego w latach 1811-1906, księdza i od roku 1869 proboszcza parafii w Karłowicach na Śląsku Opolskim. Dzierżoń całe swe długie życie poświęcił badaniom pszczół, napisał i wydał liczne prace na ten temat, a w roku 1872 otrzymał nawet tytuł doktora honoris causa Uniwersytetu w Monachium.

Dziś Dzierżoniów rozrasta się, a wraz z Bielawą i Pieszycami, tworzy wielki zespół przemysłowy (włókiennictwo, radiotechnika, produkcja krosien).

Fragment - Przewodnika Dolny Śląsk panorama turystyczna wyd.K.A.W-RSW P.K.R.

/ / / / / 38 /
fredrus | 2013-04-04 19:48:55
A jak sie Dzierzoniow nazywal na poczatku, a jak za Niemcow?
SyG | 2013-04-21 22:36:32
Reichenbach, po1945 r. najpierw Rychbach, potem Rychliki, wreszcie Dzierżoniów. Z współczesną nazwą miasta wiąże się nie tylko nazwisko odkrywcy dzieworództwa pszczół, ale także pochodzacego z tej samej rodziny, ostatniego, hitlerowskiego burmistrza Reichenbach, Kurta Dzierzona.
Dodatkowo stacja kolejowa w Dzierżoniowie nosiła nazwę Drobniszów.