Schron I

Istnieje częściowo

Bunkier takie przeznaczenie tej budowli przedstawił zapytany kolejarz. Tajemniczy krąg ceglany i podstawa betonowa znajdują sie przy torach około 400 metrów na południe od dworca w Świdnicy Miasto. Dlatego prośba o potwierdzenie przeznaczenia tej tajemniczej budowli. Nie zawsze znajdują się przy torach. Ta akurat jest i położona w najwyższym miejscu górującym nad okolicą.
Temat podrzucił Wojtek OKI który stara się wyjaśnić tą zagadkę na; ...
Temat podrzucił Wojtek OKI który stara się wyjaśnić tą zagadkę na; tam też podobne kregi z innego rejonu też do ustalenia dokładnej lokalizacji, jak i wstępne ustalenia ich przeznaczenia.
- pierwsza wersja że to były studnie głębinowe z masywnym zamykanym włazem.
- druga że może to podstawa działka przeciwlotniczego. Tutaj by pasowało, z jednej strony broni podejścia do stacji a z przeciwnej wiadukty.
- trzecia, że może żuraw kolejowy. (tu raczej odpada bo niema dojazdu do niby tej rampy).
- czwarta , że to bunkier. Tylko patrząc na popękaną i cześciowo uszkodzoną podstawę betonową, nigdzie nie widać zbrojenia.
- piąta, (najbardziej prawdopodobna) że jest to stanowisko strzeleckie. Podłużne rowki w koronie obiektu wyznaczające osiem kierunków świata służyły do zamocowania drewnianej powierzchni służącej do podparcia rąk strzelcowi. Wewnętrzna okrągła część korony umożliwiała zamocowanie karabinu maszynowego na obrotowej osi.

A rzeczywistość może być całkiem inna.
Na przykład betonowa niby rampa to betonowa podstawa pod słup energetyczny, jeszcze teraz wystają śruby o średnicy około 30mm.
Podobne obiekty są jeszcze w Dzierżoniowie ;
/Krzysztof Bach/