Ładownia kolejki linowej (dawna), ul. Broniewskiego Władysława, Żary
Olek Droń: Podmienione . Przepraszam za kłopot
Śnieżka widziana z..., Karpacz
górski: To jest rzadkością, bo o wschodzie słońca (pora i kierunek skąd widać). Często obserwowałem takie zjawisko gdy słońce chyliło się ku zachodowi. Z DK-30 widziałem wielokrotnie między Chmieleniem a Pasiecznikiem , na zjeździe do Barcinka, czy okolic Rybnicy. Z Karpacza można trafić podwójny błysk - od szyb górnego (meteo) i dolneo spodka (restauracja). Obecnie jest łatwiej, bo komórka jest zawsze pod ...
Panoramy i widoki Międzyborza, Międzybórz
Lekok: Tylko pochwalić:)
Zdjęcia lotnicze, Świebodzice
Tony: Subtelna różnica, ale chyba Twoje lepsze. Wymieniłem :)
Stocznia rzeczna Konstal, ul. Michalczyka Kazimierza, Wrocław
Lekok: Dopisałem:)
Budynek nr 6, ul. Bema Józefa, gen., Wałbrzych
rajaser: Pusty plac za bramą wjazdową, to miejsce przyległej do budynku, nieistniejącej sali balowej.

Opowiadania Zoni

/ /
/ / / / 49 /
Świetne :)
Petroniusz | 2013-03-21 17:35:52
Bywało nawet tak, że się samemu autobusem jeździło do szkoły w innej dzielnicy. Od pierwszej klasy! :)
maras | 2013-03-22 11:07:29
Przechodząc koło tej szkoły wzdłuż ul. Kruczej widać rosnące akację. Jeden z członków mojej rodziny chwalił się, że osobiście je sadził. Zawsze mnie zastanawiało dlaczego akacje, przecież to takie trudne drzewa...
zonia | 2013-03-22 11:24:09
Za moich czasów, to przed szkołą na ul. Ktuczej rosły potężne drzewa, kasztyny? może lipy.? Na jednym ze zdjęć kolezanki mojej Bogny siedzą na takim dopiero co zwalonym pniu. Natomiast przy ścianie od strony stawu, na tej krótkiej, rosły topole. Muszę zerknąć czy są tam do dzisiaj.
maras | 2013-03-22 11:37:44
A pamiętacie tekturowe tornistry, które można było nosić tylko na plecach, bo nie miały rączki. Nie zawsze wytrzymywały rok szkolny...
mietok | 2013-03-22 12:51:02
A pewnie , że pamiętamy takie tornistry :) Do kompletu były jeszcze takie mniejsze powiedzmy "chlebaczki", noszone na pasku przez ramię. :)
Będzie i o takim tornistrze.
:))
KazimierzP | 2013-03-25 23:14:57
W 1957 było tak:
Oooo, Kazimierz ma ten tekturowy tornister o którym wspominałem :))
janusz50938 | 2013-03-26 20:05:09
Tekturowy tornister, pomalowany na brązowy kolor, farba nazywała się Wilbra ? Tenisówki na zajęcia z w-f pociągnięte kredą ( oczywiście ukradzioną z klasy)
Wilbra do malowania uszkodzonego obuwia.
KazimierzP | 2013-03-28 21:31:50
Dzisiaj w TVP Wrocław zobaczyłem program przedstawiający troje mieszkańców Dolnego Śląska którzy mieszkali tu od 1945 roku (jeden się urodził w czasie wojny we Wrocławiu). Największym zaskoczeniem było to, że zobaczyłem 6 zdjęć na których byłem sam (to z tornistrem) lub rodzeństwem i koleżeństwem z podwórek. Występowaliśmy jako tło do wypowiedzi bohaterów. Szczęśliwie tvwroc podała źródło zdjęć, czyli ten portal!
Czaja Leszek | 2014-05-06 17:07:16
Do szkoły (liceum) na Kruczej chodziłem w latach 1959 - 1963.Wtedy mi się ten budynek nie podobał. Ale teraz (jestem w tej okolicy raz na 2-3 miesiące, na rogu Kruczej i Jemiołowej mieszka moja mama) uważam,że budynek jest całkiem,całkiem.Ten dom w którym teraz mieszka moja mama budowano na początku lat 60-tych i widziałem tą budowę z okien gabinetu geograficznego. Geografii uczył prof.Strzecha' Tornistry tekturowe oczywiście pamiętam.