Muzeum Miejskie (dawne)

Heimatmuseum

MUZEUM REGIONALNE W JAWORZE
rozpoczęło swoją działalność w 1929 roku z chwilą przekazania na ten cel budynku przy dzisiejszej ulicy Piłsudskiego przez rodzinę miejscowych patrycjuszy i kolekcjonerów sztuki - Koschwitzów.
W obiekcie będącym bezstylową willą znalazły swoje miejsce bogate zbiory, w większości dary jaworskich mieszczan, organizacji cechowych, Bractwa Strzeleckiego m.in. tarcza bractwa kurkowego w Jaworze z 1811r. /7/ a także instytucji kościelnych. Było to typowe Muzeum Regionalne, stworzone na wzór szeroko rozpowszechnionej w XIX-wiecznych Niemczech formy gabinetów przyrodniczych i osobliwości. Po II wojnie światowej muzeum wznowiło swoją działalność w roku 1949. W roku 1964 przeniesiono muzeum do gotyckiego zespołu poklasztornego oo. Bernardynów. Po II wojnie światowej muzeum wznowiło swoją działalność w roku 1949. W roku 1964 przeniesiono muzeum do gotyckiego zespołu poklasztornego oo. Bernardynów .

Heimatmuseum w Jaworze.
Jawor - Heimatmuseum.