Virzzz: Mam zwidy czy na lewo od torowiska tramwajowego ?
Chrzanów
Agnieszka Węgiel: Witam, błąd ulicy. Właściwy adres Chrzanów ul. Dobczycka 6
Klub policyjny Śnieżka, pl. Muzealny, Wrocław
Virzzz: Urządzenia do pomiaru czasu noszone na wszelakich kończynach to chyba też oni....
pl. Narutowicza Gabriela, Leśnica
kitapczy: Widok na zachodnią pierzeję rynku z ul. Kościelnej. Po lewej widoczny hotel Fiebaga, po prawej Restaurant zur Reichshalle.
kitapczy: Nieistniejąca współcześnie dawna zabudowa pierzei południowej z narożnikiem południowo-wschodnim.

Szlak Marianny Orańskiej
Autor: Petroniusz°, Data dodania: 2013-02-18 22:21:05, Aktualizacja: 2016-08-04 21:14:50, Odsłon: 17881

Przewodnik
W maju 2007 r. w Wydziale Promocji i Rozwoju Starostwa Powiatowego w Ząbkowicach Śląskich rozpoczęto prace związane z wyznakowaniem szlaku Marianny oraz promocją postaci Marianny. W dniu 17 grudnia 2007 roku w Bilej Vodzie w Pałacyku Myśliwskim Marianny Orańskiej zostało podpisane porozumienie pomiędzy 12 samorządami lokalnymi Ziemi Ząbkowickiej, Kłodzkiej i gminami czeskimi w sprawie wyznakowania Szlaku Królewny Marianny Orańskiej, jako wiodącego, transgranicznego projektu Euroregionu Glacensis. Porozumienie podpisały następujące polskie i czeskie samorządy: Bystrzyca Kłodzka, Kamieniec Ząbkowicki, Lądek Zdrój, Międzylesie, Stronie Śląskie, Złoty Stok, Bílá Voda, Javornik, Staré Město, Ząbkowice Śląskie, Powiat Ząbkowicki i Powiat Kłodzki. Całkowita wartość projektu wyniosła 19.000 Euro. Dofinansowanie 85 % z Unii Europejskiej, a 10 % z budżetu państwa.
Transgraniczny szlak przybliżający postać Królewny Marianny Orańskiej powstał dla upamiętnienia tej niezwykłej postaci, jej życia i działalności na obszarze pogranicza polsko-czeskiego oraz ogromnego wkładu jaki wniosła w rozwój społeczno-gospodarczy tego obszaru. Szlak (długości ok. 200 km) przebiega przez malownicze tereny Sudetów wschodnich. Rozpoczyna się na Przedgórzu Sudeckim, a następnie wznosząc się górskimi serpentynami i opadając w doliny pokonuje 4 przełęcze:
  • Jaworową (707 m n.p.m.),
  • Lądecką (711 m n.p.m.) w Górach Złotych,
  • Płoszczynę (817 m n.p.m.) oddzielającą Góry Bialskie od Masywu Śnieżnika,
  • Puchaczówkę (864 m n.p.m.) oddzielającą Krowiarki od Masywu Śnieżnika.

Na trasie szlaku znajduje się wiele interesujących zabytków i miejsc, zarówno przybliżającymi związki z nimi i postać Marianny Orańskiej (oznakowanych tablicami - są to m.in.: pałac i rezydencje królewny, jej posiadłości ziemskie, lasy i obiekty przemysłowe), jak i innych nie związanych z nią bezpośrednio m.in. Jaskinia Niedźwiedzia w Kletnie, Kopalnia Złota w Złotym Stoku, zamek Jánský Vrch w Javorníku. Przy szlaku znajduje się urozmaicona baza noclegowo-gastronomiczna pozwalająca każdemu turyście wybrać odpowiadający mu standard obsługi.
Szczegóły dotyczące projektu: www.mariannaoranska.eu (obecnie nieaktywny)
Przewodnik (pdf) po szlaku: www.mariannaoranska.eu/images/stories/przewodnik.pdf (obecnie nieaktywny)
Mapa szlaku:

MIEJSCOWOŚĆ,
REJON

ATRAKCJE TURYSTYCZNE,
ODCINKI DRÓG

OBIEKTY MARIAŃSKIE

ZDJĘCIE

Ząbkowice
Śląskie

• Krzywa Wieża
  • Ruiny renesansowego zamku
  • Izba Pamiątek Regionalnych im. Józefa Glabiszewskiego
  • Kościół p.w. Św. Anny z XV wieku
  • Kościół p.w. Podwyższenia Krzyża Świętego i Klasztor Podominikański
  • Kościół p.w. Św. Jadwigi
  • Kościół p.w. Św. Jerzego - Parafia prawosławna
  • Mury miejskie
  • Neogotycki Ratusz

Droga
wojewódzka
nr 382

Odcinek
Ząbkowice Śląskie – Kamieniec Ząbkowicki

Kamieniec
Ząbkowicki

• Zespół klasztorny cystersów, XIV-XIX w.: kościół parafialny p.w. Wniebowzięcia NMP, klasztor pałac opacki, spichlerz, 4 oficyny, 3 budynki gospodarcze, budynek, 2 szklarnie
  • Zespół parkowo-pałacowy: neogotycki pałac, 2 oficyny (stajnia, wozownia), ogród przypałacowy (tarasy, schody, fontanny), park z aleją dojazdową, pompownia i kotłownia
  • Kościół ewangelicki z XIX w.
  • Książęcy dom Albrechtshaus (willa, obecnie siedziba Urzędu Gminy).
  • Gmina Kamieniec oferuje również sieć dobrze oznakowanych szlaków pieszych.

1. Dawny cmentarz ewangelicki

Cmentarz ewangelicki założony przez królewnę Mariannę Orańską około połowy XIX wieku dla pracujących przy budowie kamienieckiego pałacu. Później służący miejscowej parafii ewangelickiej. Zachowała się neogotycka kaplica.

2. Dawna ochronka

Ufundowana przez królewnę Mariannę Orańską ochronka (dom samotnej matki, sierociniec) "Mariannenheim" z lat 1882-1883, przemianowana następnie na szpital ewangelicki "Marienstift". Obecnie szkoła publiczna.

brak

3. Mauzoleum rodziny Hohenzollern

Neogotycka budowla, wzniesiona w 1898 roku po śmierci Marii, żony Albrechta Młodszego von Hohenzollern, synowej królewny Marianny Orańskiej. Przeznaczona na rodową nekropolię, zniszczona w 1945 roku.

4. Dawny kościół ewangelicki

Ufundowany ze środków królewny Marianny Orańskiej; kamień węgielny wmurowano w 1875 roku. Jako neogotycka świątynia projektu Ferdinanda Martiusa ukończony został w latach 1882-1885. Opuszczony po 1946 roku; w ostatnich latach zaadaptowany na Gminne Centrum Wystawiennicze.

5. Pałac - rezydencja królewny Marianny Orańskiej

Po przejęciu w 1838 r. tutejszych dóbr jako spadku po matce, królewna Marianna Orańska postanowiła wznieść na Grodowym Wzgórzu okazałą rezydencję. Projekt wykonał znany architekt Karl Friedrich Schinkel. Ze zmianami, wniesionymi do projektu przez Mariannę, realizował go w latach 1838-1846 Ferdinand Martius. Prace kontynuowano w latach 1853-1900. Pałac, po grabieży dokonanej przez żołnierzy Armii Czerwonej, spłonął w 1945 roku  Od 1984 roku w odbudowie.

6. Dawna tymczasowa siedziba Marianny Orańskiej

Dawna kancelaria klasztoru cysterskiego z końca XVII wieku. Po zakupie w 1812 roku przez Wilhelminę, matkę Marianny Orańskiej, budynek służył jako siedziba zarząd dóbr rodowych. Od 1838 roku Marianna zatrzymywała się tutaj podczas pobytów na Śląsku.

Droga
wojewódzka
nr 390

Odcinek
Kamieniec Ząbkowicki  - Złoty Stok

Złoty
Stok

• Budynek dawnej mennicy książecej, dawny Kościół Ewangelicki, późnogotycki Kościół św. Trójcy i kamienica Fuggerów.
  • Droga krzyżowa i kaplica św. Anny na Górze Krzyżowej.
  • Muzeum Minerałów przy "Kopalni Złota".
  • Leśny Park Przygody "Skalisko".
  • Miejska Trasa Turystyczna.
  • "Złota Ścieżka", Szlak widokowy Szczytami Pogranicza.
  • Ścieżka historyczno-przyrodnicza "Śladami Królewny Marianny Orańskiej".
  • "Ścieżka szkoleniowa i treningowa do Nordic Walking".

7. Wapienniki

Wapienniki, usytuowane obok granicy państwowej, zakupione przez Mariannę Orańską dla potrzeb budowy pałacu w Kamieńcu Ząbkowickim w 1855 roku, wraz z gruntami i budynkami - także w sąsiedniej Kamienicy i Błotnicy.

8. Przytułek dla małych dzieci

(sierociniec) został ufundowany przez znaną z działalności filantropijnej królewnę niderlandzką Mariannę Orańską około połowy XIX wieku i powierzony ewangelickim diakonisom. Obecnie dom mieszkalny.

9. Dawna pastorówka

Ewangelicki Dom Parafialny, tzw. Pastorówka, został zbudowany w stylu neogotyckim w latach 1850-53. Wparcie finansowe na ten cel przekazała złotostockiej wspólnocie ewangelickiej królewna niderlandzka Marianna Orańska. Obecnie obiekt mieszkalny.

10. Studzienka Marianny

"Studzienka Marianny", znajdująca się na wschód od Krzyżniaka (516 m), w trójkątnym zagięciu granicy państwowej, nazwę swą otrzymała od imienia królewny Marianny Orańskiej, właścicielki pałacu w Kamieńcu Ząbkowickim, pałacu w Bilej Vodzie i wapienników w Złotym Stoku.

brak

Droga
wojewódzka
nr 390

Odcinek
Złoty Stok – Lądek-Zdrój

Lądek-Zdrój

• Zdrój "Wojciech" - architektoniczna perła kurortu
  • Zakład Przyrodoleczniczy "Jerzy" - najstarszy obiekt uzdrowiskowy Lądka-Zdroju
  • Galeria Muzealna im. Michała Klahra Starszego
  • Kościół Parafialny Narodzenia NMP
  • Most św. Jana
  • Rynek
  • Sanktuarium Matki Bożej "Uzdrowienie Chorych"
  • Ruiny zamku Karpień
  • Hotel historyczny "Zamek na Skale" w Trzebieszowicach
  • Jaskinia Radochowska
  • Skałki Lądeckie
  • Trasy Kuracyjne
  • Kryty basen kąpielowy
  • Stacja Narciarska Lądek-Zdrój
  • Stajnie konne "Słoneczna Dolina" w Stójkowie, "Stajnia pod Dębami" w Lądku-Zdroju, "Stanica Jesionów" w Orłowcu
  • Wieża Widokowa na Borówkowej Górze

11. Dawny kościół ewangelicki p.w. Zbawiciela

Kamienny kościół ewangelicki p.w. Zbawiciela z 1846 roku. Wzniesiony został przy finansowym wsparciu królewny Marianny Orańskiej, a powiększony w 1908 r. z pomocą Albrechta Młodszego von Hohenzollern, syna królewny.

Kościół remontowany w 1919 r., opuszczony po 1945 r., spłonął w 1999 r.

12. Obelisk

Neogotycki obelisk, ustawiony w 1866 r., upamiętniający sfinansowanie przez królewnę Mariannę Orańską drogi z Ząbkowic Śląskich przez Lądek-Zdrój na Przełęcz Płoszczynę. Pierwotny napis w języku niemieckim głosił: "Budowniczowej tej szosy, królewnie Mariannie Niderlandzkiej - wdzięczni mieszkańcy Lądka i okolicy". Po 1945 roku inskrypcja została niemal całkowicie skuta.

13. Pawilon Zdrojowy "Albrechtshalle"

Pawilon zdrojowy "Albrechtshalle" wzniesiony został w 1842 roku, jako okazała konstrukcja drewniano-murowana i nazwany imieniem Albrechta Pruskiego, męża królewny Marianny Orańskiej. Przebudowany w 1905 i 1936 roku; na kawiarnię przystosowany został w okresie powojennym.

14. Źródło "Marianna"/ "Dąbrówka"

Źródło odkryte podczas prac budowlanych w 1679 roku. Do roku 1828, kiedy to zabudowano je altaną, było wolno dostępne. Nazwę "Źródło Marianny" (Mariannenbrunn) ? pochodzącą od imienia królewny Marianny Orańskiej - nadano mu podczas uroczystości, jaka odbyła się tutaj 23 kwietnia 1838 roku z udziałem królewny Marianny i jej męża Albrechta. Nazwę zmieniono po 1945 roku na Źródło Dąbrówka; obecnie wrócono do pierwotnej nazwy.

Droga
wojewódzka
nr 392

Odcinek
Lądek-Zdrój – Stronie Śląskie

Stronie Śląskie

• Ośrodek Narciarski "Czarna Góra" (zimą narty, latem: kolarstwo DH i paralotniarstwo)
  • Wyciągi narciarskie w Kamienicy i Nowym Gierałtowie
  • Zalew Wodny w Starej Morawie
  • Kryta Pływalnia w Stroniu Śląskim
  • "Jaskinia Niedźwiedzia" w Kletnie
  • Sztolnia Fluorytowa w Starej Kopalni Uranu w Kletnie
  • Zabytkowy wapiennik "Łaskawy Kamień"
  • "Muzeum Ziemi" w Kletnie
  • Śnieżnicki Park Krajobrazowy
  • Łowisko pstrągów w Kletnie
  • Sieć szlaków pieszych, rowerowych, narciarstwa biegowego. Baza noclegowa na 2500 miejsc o różnych standardach usług.

15. Dawny Budynek Administracyjny "Huty Strachocińskiej"

Budynek administracyjny kompleksu hutniczego "Schreckendorferhütte" wybudowanego w roku 1843 przez królewnę Mariannę Orańską. W skład kompleksu wchodziły następujące obiekty: budynek z piecem hutniczym, kuźnia, system kanałów z wodą napędzających maszyny i urządzenia, place składowe oraz budynek administracyjny. W 1864 roku huta została zlikwidowana, a jedynym obiektem, który się zachował jest budynek administracyjny pełniący obecnie funkcję nadleśnictwa.

16. Herb rodu Oranje-Nassau

Herb niderlandzko - niemieckiego rodu Oranje-Nassau, z którego pochodziła królewna Marianna Orańska. Jej ojcem był Wilhelm I - namiestnik i od 1815 r. pierwszy król Niderlandów. Herb znajduje się na elewacji domu przy ul. Kościuszki 60.

17. Dawny Dwór Marianny Orańskiej

Dawny dworek istniejący w skromnej formie w 1787 r., zastąpiony obecną budowlą z 1838 r., jako "prosty, idylliczny pałacyk leśny". Wykorzystywany podczas wizyt Marianny Orańskiej i jej gości (królewna zatrzymywała się w nim jako siedzibie zarządu tutejszych dóbr) obecnie siedziba Urzędu Miejskiego w Stroniu Śląskim. Wnętrza przebudowane pod koniec XIX w. i po 1945 r.; oryginalna tylko przejazdowa sień; elewacja utrzymana w stylu neoklasycystyczno-neorenesansowym, co wskazuje na architekta szkoły berlińskiej.

18. Dawny kościół ewangelicki

Kościół ewangelicki z 1915 r., ufundowany przez księcia Fryderyka Henryka von Hohenzollerna, wnuka królewny Marianny Orańskiej. Obecnie kościół rzymskokatolicki p.w. Zmartwychwstania Pańskiego.

19. Wapiennik "Łaskawy Kamień"

Zbudowany według projektu słynnego architekta niemieckiego Karla Friedricha Schinkla i z wykorzystaniem technologii opracowanej przez inżyniera brytyjskiego hrabiego Rumforda. Od 1838 r. w posiadaniu Marianny Orańskiej. Karl Schinkel był jednym z najważniejszych architektów niemieckich w XIX wieku; zaprojektował m.in. pałac w Kamieńcu Ząbkowickim jako rezydencję królewny Marianny Orańskiej.

Granica
polsko-czeska

Dawne przejście graniczne
Nowa Morawa - Staré Město

Staré Město (Czechy)

• Kościół p.w. św. Anny z 1618 roku.
  • Wczesnobarokowy ratusz z 1680 roku.
  • Kamieniczki w rynku.
  • Muzeum Regionalne.
  • Zespoły umocnień militarnych z lat 1937 ? 38.

Králíky (Czechy)

• Hora Matky Boží z kościołem p.w. Wniebowzięcia Najświętszej Panny Marii i klasztorem redemptorystów.
  • Kościół Św. Michała Archanioła.
  • Rynek Velké náměstí z ratuszem klasystycznym z lat 1795-1796.
  • Rynek Malé náměstí ze słupem morowym (związanym z epidemią dżumy w 1713-1714).
  • Muzeum Miejskie i kamieniczki w rynku.
  • Kościół ewangelicki z 1904 roku.
  • Kralicki obszar fortyfikacyjny z lat 1935-38.

Granica
polsko-czeska

Boboszów - Dolní Lipka

Droga krajowa
nr 33

Odcinek
Granica państwa - Międzylesie

brak

Międzylesie

• Domy tkaczy z końca XVIII wieku
  • Sukiennice z XVIII wieku
  • Zespół pałacowo-zamkowy w Międzylesiu z XVII wieku
  • Kościół p.w. Bożego Ciała z XVII wieku
  • Kościół p.w. św. Barbary z XVII wieku
  • Zespół budynków stacji kolejowej z XIX wieku
  • Aleja spacerowa na Trzy Dworki

20. Dawna pastorówka

Ewangelicki Dom Parafialny, tzw. pastorówka wybudowany został w latach 1893-1894 przy znacznym finansowym wsparciu właścicielki tych ziem, królewny Marianny Orańskiej. Obecnie przedszkole publiczne.

brak

21. Kościół p.w. św. Marcina w Lesicy

Barokowa świątynia z 1706., po pożarze w 1858 r. odbudowana w 1864 r. dzięki znacznemu finansowemu wsparciu królewny Marianny Orańskiej, właścicielki tutejszych dóbr ziemskich. Remontowany w 1978 r. Zawiera interesujące wyposażenie z XVI-XIX w.

22. Dawny kościół ewangelicki

Kościół ewangelicki z lat 1899-1900. Wzniesiony został po śmierci głównej fundatorki królewny Marianny Orańskiej, ale dzięki jej finansowemu wsparciu komitetu budowy kościoła, założonego już w 1852 r. przez miejscową społeczność ewangelicką. Po 1945 roku opuszczony, zaadaptowany na salę gimnastyczną, a obecnie kościół rzymskokatolicki p.w. Bożego Ciała.

23. Dawna szkoła

Obiekt ufundowany przez właścicielkę tych ziem, królewnę Mariannę Orańską w 1865 roku, jako szkoła dla dzieci z ewangelickich rodzin. Po 1946 r. przekształcona na potrzeby mieszkalne.

24. Dawny budynek administracji Klucza Śnielinek w Różance

Późnobarokowy budynek z 1797 roku wzniesiony dla zarządu dóbr związanych z zamkiem Śnielinek (Szczerba); od 1838 roku własność Marianny Orańskiej. Królewna zatrzymywała się w nim podczas wizytacji majątku, obejmującego m.in. siedem leśnictw.

brak

25. Kościół p.w. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny

Dużej wartości świątynia powstała na miejscu poprzedniej w latach 1702-1725, według planu Jakuba Carove, ukończona ze zmianami projektu w latach 1746-1751. Cenne wyposażenie wnętrza reprezentuje barok i rokoko, w tym freski Josepha Bartscha i rzeźby Ignatza Klahra. W latach 1810-1958 znajdował się tu słynny welon królowej francuskiej Marii Antoniny.

Droga powiatowa
nr 3233D

Odcinek
Międzylesie - Goworów

brak

Międzygórze

• Sanktuarium Matki Boskiej Śnieżnej na Górze Iglicznej.
  • Szczyt Śnieżnik - 1425m n.p.m.
  • Schronisko na Hali pod Śnieżnikiem.
  • Zapora wodna.
  • Ogród Bajek.

26. Dawny Młyn/Kuźnia

Młyn, zw. Starym, znany od XVII wieku, zachowany fragmentarycznie w części północno-zachodniej. Później kuźnia i popularna gospoda od czasów, gdy Międzygórzem władała królewna Marianna Orańska. Po pożarach w 1908 i 1974 roku, kształt budynku został nieco zmieniony.

27. Schronisko Na Hali Pod Śnieżnikiem

Obecne schronisko PTTK "Na Śnieżniku" im. Zbigniewa Fastnachta, to niegdysiejsze schronisko "Schweizerhaus". Podczas pieszej wycieczki na szczyt Śnieżnika, którą Marianna odbyła wspólnie ze swoim ojcem - Wilhelmem I Królem Niderlandów, królewna  zachwyciła się pięknem tutejszych gór, i zleciła w 1871 roku wybudowanie schroniska, które wzniesiono w oparciu o wcześniej istniejącą tutaj specjalistyczną farmę krów.

28. Mariańskie Skały

Nazwa "Mariańskie Skały" została nadana w 1939 roku z polecenia wnuka Marianny Orańskiej - Fryderyka Henryka Hohenzollerna i pochodzi od jej imienia. Mariańskie Skały? znajdują się na południowo-zachodnim zboczu Żmijowca (1142 m n.p.m.).

29. Dawny Zajazd "Pod Dobrą Datą"

Obiekt wzniesiony pierwotnie jako parterowa stajnia w 1740 r. Na polecenie Marianny Orańskiej został rozbudowany w 1849 r. i stał się pierwszym w Międzygórzu obiektem gościnnym znanym pod nazwą "Pod dobrą datą" lub "Pod dobrym humorem". W latach 1869-1870 budynek przebudowano, łącząc z tzw. nowym domem sędziego z 1858 r., i wydzierżawiono Josephowi Weißowi. Prowadził go jako "Hotel Weiß". Po pożarze w 1971 r. obniżono zadaszenie.

30. Dawny Dworek Myśliwski

Dworek zbudowała w 1858 roku Marianna Orańska. Drewniana willa konstrukcji typu wieńcowego z cechami architektury szwajcarskiej, nazywana jest też - od imienia syna Marianny Orańskiej - letnim pałacykiem księcia Albrechta lub myśliwskim.

31. Dawny kościół ewangelicki

Kościół ewangelicki z 1911 roku, ufundowany przez wnuka Marianny Orańskiej, Fryderyka Henryka Hohenzollerna. Książę Fryderyk Henryk (1874-1940), podobnie jak jego babka, był lubiany przez tutejszych mieszkańców za opiekę, jaką nad nimi roztaczał. Przyczynił się także do gospodarczego rozkwitu tych ziem. Kościół odrestaurowano w 1988 roku i  przekształcono na rzymskokatolicki.

32. Wodospad "Wilczki"

Teren wokół wodospadu "Wilczki" zagospodarowany został na początku 2 poł. XIX wieku przez Mariannę Orańską, ówczesną właścicielkę Międzygórza. Powstały ścieżki, platformy widokowe, barierki, kładka nad wodospadem. Dzięki temu miejsce to stało się jedną z najbardziej znanych i często odwiedzanych atrakcji w Masywie Śnieżnika.

33. Dom Nad Wodospadem

Obiekt gościnny wzniesiony w 1871 roku przez królewnę niderlandzką i pruską Mariannę Orańską; przebudowany w latach 70. XX wieku.

Droga powiatowa
nr 3231D

Międzygórze - Wilkanów

brak

Droga powiatowa
nr 3268D

Odcinek
Wilkanów - Idzików

brak

Droga
wojewódzka
nr 392

Odcinek
Idzików – Stronie Śląskie – Lądek-Zdrój

Droga powiatowa
nr 3250D

Lądek Zdrój – Lutynia – granica państwa

Granica
polsko-czeska

Lutynia-Travna

Javorník (Czechy)

• Zamek Jánský Vrch (z największym zbiorem fajek w Republice Czeskiej).
  • Muzeum Miejskie (dom kompozytora Karla Dittersa z Dittersdorfu).
  • Kościół parafialny Świętej Trójcy z lat 1715-1725.Kościół p.w. Najświętszej Marii Panny w Travnej.
  • Kryty basen z halą sportową w Javorníku.

Bílá Voda (Czechy)

• Kościół pw. Nawiedzenia Najświętszej Marii Panny
  • z bogatym barokowym wyposażeniem wnętrza; na szczególną uwagę zasługuje ołtarz główny z rzeźbą Madonny z ok. 1510 r. pochodzącą z warsztatu Wita Stwosza.
  • Klasztor i kolegium pijarów
  • do kościoła przylega połączony z nim dwukondygnacyjny, barokowy budynek klasztorny z dwoma dziedzińcami.
  • Cmentarz
  • znajduje się  tutaj zbiorowa mogiła ofiar tzw. "Marszu Śmierci" z lutego 1945 r. z obozu koncentracyjnego w Oświęcimiu.
  • Przez teren gminy przebiegają również piesze i rowerowe szlaki turystyczne.

34. Szpital psychiatryczny (dawny pałac)

Pałacyk po raz pierwszy wzmiankowany w 1691 roku, jako posiadłość rycerska Franciszka Karola von Lichtenstein-Castelcorn, arystokraty z Alzacji. W latach 1853-1883 właścicielką obiektu była królewna niderlandzka Marianna Orańska, która zakupiła majątek w Bílej Vodzie, jako rezydencję na okres budowy pałacu w Kamieńcu Ząbkowickim. Marianna w znacznym stopniu rozbudowała pałacyk i upiększyła założenie parkowe. Obecnie Szpital Psychiatryczny.

Granica
polsko-czeska

Złoty Stok - Bílá Voda

Teksty, opisy pochodzą ze strony internetowej www.mariannaoranska.eu

/ / /
/ / / / 9 /
/ / / / 2 / / 2023 /
Zbigniew Waluś | 2013-02-19 16:30:01
Droga z Lądka do Złotego Stoku
Zbigniew Waluś | 2013-02-19 16:40:25
Nie wiem kto opisywał drogę nr 392, ale wiem że ta droga jest zawsze odsnieżana.
Petroniusz | 2013-02-19 22:51:27
Opis tej drogi to cytat z wiki. Kontrowersyjny tekst o odśnieżaniu usunąłem. Bardzo dziękuję za linki do zdjęć - uzupełniłem artykuł. :)
Zbigniew Waluś | 2013-02-19 16:42:56
Droga Lądek- Lutynia
Zbigniew Waluś | 2013-02-19 16:44:20
Zbigniew Waluś | 2013-02-19 16:45:39
Zbigniew Waluś | 2013-02-19 17:34:33
Droga Lądek- Stronie
Szacunek !
mietok | 2013-02-20 11:04:18
Gratuluję ! super. A tu na tej fotce widać drogę wojewódzką 382 Kamieniec Ząbkowicki - Ząbkowice Śl.
Petroniusz | 2013-02-21 20:49:07
Dzięki, dzięki, zdjęcie dodane. :)
Zbigniew Waluś | 2013-02-20 20:36:51
Powinien się jeszcze znaleźć symboliczny grób Mariana Bublewicza, ale nie mogę go namierzyć. Dziś akurat minęło 20 lat od tego wydarzenia.
Zbigniew Waluś | 2013-02-22 12:05:21
Zbigniew Waluś | 2013-02-22 12:06:42
Waclaw Grabkowski | 2013-02-22 21:39:37
Widziałem film o Mariannie Orańskiej, ciekawy wątek jej miłości .
Zbigniew Waluś | 2013-02-23 10:26:22 | edytowany: 2018-01-16 21:43:26
Szkoda, że się lansuje tylko Mariannę Orańską. Jest wiele postaci które działały na Ziemi Kłodzkiej. Uważam, że rodzina Magnisów czy Kauffmanów ma nie mniejsze zasługi dla tego regionu. Wybudowanie pałacu w Kamieńcu Ząbkowickim to dla mnie szczyt próżności. Zapewne "moda" na Orańską ma związek z jej niderlandzkim pochodzeniem. Poniekąd jest wzorem dla współczesnych feministek.
Zbigniew Waluś | 2013-10-09 15:31:31
Już jest
Zbigniew Waluś | 2013-10-09 15:34:57
Droga nr 33
A tu coś z Nysy:
Stan | 2013-10-09 18:43:04
W kolejnym nyskim linku: w przypisach biogram i dokonania księżnej Marianny Orańskiej. Adresuję szczególnie dla podważających niezwykłość Tej kobiety.
Stan | 2013-10-10 07:42:05
Data pożaru kamienieckiego pałacu to jeden z uparcie lansowanych mitów, szczególnie przez nasze źródła. Sama przyczyna wzniecenia pożaru też jest mocno „zadymiona” i skrzętnie skrywana przed upublicznieniem. Prawdziwą, pełną datę wybuchu pożaru podaje de.wiki: „Am 21./22. Januar 1946 wurde das Schloss in Brand gesteckt und brannte aus“. Mam prawo potwierdzić ten fakt, gdyż „widziały to oczy moje” z pobliskiego wzgórza, z odległości 1,5 km. Był mroźny, b. późny poniedziałkowy wieczór, a zaśnieżoną okolicę rozświetlały upiorne jęzory ognia, buchające ze środka gmachu i otworów okiennych na wysokość kilkudziesięciu metrów.
Zbigniew Waluś | 2013-10-10 11:25:21
W pracy Marka Gaworskiego "Pałac w Kamieńcu Ząbkowickim" str. 56 i w książce Krzysztofa R. Mazurskiego "Miłość i dramaty królewny Marianny" str. 98 również podana jest data 22 stycznia 1946.
Stan | 2013-10-10 11:48:27
Ale mimo tego nasz Internet "wie swoje" - przykład powyżej. Rozumiem dylemat każdego autora opracowania: która wersję, datę zastosować? Najgorszą rzeczą jest wzorowanie się na jednej relacji, zwłaszcza zasłyszanej. To zawsze obarczone jest skazą przekłamań.
Zbigniew Waluś | 2016-07-12 09:36:45
Petroniusz dodane są już niektóre zdjęcia .
Petroniusz | 2016-07-12 18:54:36
Dziękuję, Zbyszku. Na dniach go zaktualizuję.
Zbigniew Waluś | 2016-07-12 21:34:33
Zbigniew Waluś | 2016-07-12 21:36:54
Petroniusz | 2016-07-14 22:14:26
Artykuł uzupełniłem o Twoje materiały. Nie wiem tylko gdzie wstawić zdjęcie z linku powyżej: do drogi Międzygórze - Wilkanów (nr 3231D)?
Zbigniew Waluś | 2016-07-19 17:36:55
Oczywiście, to jest droga z Wilkanowa do Międzygórza. Stajnie pod Dębami w Lądku można z listy usunąć, bo nie ma już po niej śladu. Galeria Muzealna Klara też została zlikwidowana.
Zbigniew Waluś | 2016-07-31 10:01:23
Piotrze, linki są już nie aktualne.
Petroniusz | 2016-08-03 20:54:08
Które linki?
Zbigniew Waluś | 2016-08-03 22:18:13
Nad mapką przy opisie obiektu.
Petroniusz | 2016-08-04 21:16:50
Aha. Usunąłem linki. Dzięki.
Sir_Jack | 2022-08-31 13:51:37
Znalazłem błąd w pozycji Międzylesie 22. Dawny kościół ewangelicki. Opis w tabelce mówi o obecnym kościele Św. Jana Pawła II, natomiast w nazwie i zdjęcie podlinkowane jest do kościoła Bożego Ciała w centrum Międzylesia.