Hotel i Restauracja u Francuza

Hotel zur Krone, Miejski Dom Kultury

Zabudowa Bytomia Odrzańskiego nie ucierpiała znacząco podczas działań frontowych w 1945 roku. Większe szkody przyniosły długoletnie zaniedbania remontowe. Kompleksowy program odbudowy i konserwacji kamienic pierzei północno-wschodniej opracowano w roku 1969. W latach 1973-1974 poznański oddział Pracowni Konserwacji Zabytków wyremontował kamienicę nr 10 we wspomnianej pierzei. W związku z adaptacją kamienicy na Miejski Dom Kultury od strony zaplecza dostawiono nową salę widowiskową. W roku 1977 wszystkie ...
Zabudowa Bytomia Odrzańskiego nie ucierpiała znacząco podczas działań frontowych w 1945 roku. Większe szkody przyniosły długoletnie zaniedbania remontowe. Kompleksowy program odbudowy i konserwacji kamienic pierzei północno-wschodniej opracowano w roku 1969. W latach 1973-1974 poznański oddział Pracowni Konserwacji Zabytków wyremontował kamienicę nr 10 we wspomnianej pierzei. W związku z adaptacją kamienicy na Miejski Dom Kultury od strony zaplecza dostawiono nową salę widowiskową. W roku 1977 wszystkie fasady poszczególnych pierzei odrestaurowano w oparciu o kolorowy projekt art. Malarza Witolda Cichacza. Obecnie (maj 2017) w kamienicy działa hotel i restauracja „U Francuza”.
/Petroniusz za „Bytom Odrzański – z dziejów i współczesności”, Zeszyty Lubuskie 17, Lubuskie Towarzystwo Kultury, Zielona Góra 1980 i informacje własne/

Zdjęcie z atelier Rudopha Thiele.
    Fontanna na Rynku w Bytomiu Odrzańskim, po lewej hotel Pod Koroną ...