Zakład Karny w Kluczborku

Brak danych o autorze i dacie budowy, analiza stylowa i budowlana wskazuje, iż budynek powstał około 1900 roku, z przeznaczeniem na więzienie. Budynek wolno stojący otoczony murem z bramami, posiadający typowe dla budynków więziennych z przełomu XIX i XX wieku bryłę oraz wystrój elewacji utrzymany w stylu nawiązującym do gotyku w formie uproszczonej, tzw. "szkoła hanowerska neogotyku". Budynek murowany 4-kondygnacyjny z poddaszem użytkowym w dachu stromym krytym dachówką ceramiczną. Założony w rzucie ...
Brak danych o autorze i dacie budowy, analiza stylowa i budowlana wskazuje, iż budynek powstał około 1900 roku, z przeznaczeniem na więzienie. Budynek wolno stojący otoczony murem z bramami, posiadający typowe dla budynków więziennych z przełomu XIX i XX wieku bryłę oraz wystrój elewacji utrzymany w stylu nawiązującym do gotyku w formie uproszczonej, tzw. "szkoła hanowerska neogotyku". Budynek murowany 4-kondygnacyjny z poddaszem użytkowym w dachu stromym krytym dachówką ceramiczną. Założony w rzucie kształcie litery T, bryła symetryczna rozczłonkowana. Elewacja w całości z czerwonej cegły licówki.Budynek ten stanowi dobro kultury w rozumieniu ustawy o ochronie dóbr kultury i o muzeach. Na wniosek zakładu z dniem 2 marca 1995 roku budynek więzienia został wpisany do rejestru zabytków województwa opolskiego pod numerem rejestru 2348/9. Do 1971 roku tutejsza jednostka posiadała nazwę Więzienie Karno-Śledcze. Od dnia 1 września 1971 roku funkcjonowała jako areszt śledczy, a od 1 lipca 1976 roku do dnia dzisiejszego jako zakład karny

Zakład Karny, widok z ul Katowickiej.
    Zakład Karny, widok od strony Sądu.