Łapczyce
Trachenberg: Potwierdzam nie są to Łapczyce. Kolega Hellrid ma rację. Proszę usunąć tą widokówkę z podgrupy Łapczyce i nie wprowadzać łudzi w błąd.

Kinowa premiera filmu dokumentalnego "Złota drużyna"
Autor: Mmaciek°, Data dodania: 2013-01-07 22:34:17, Aktualizacja: 2013-01-07 22:34:17, Odsłon: 1850

17 stycznia 2013 r. (czwartek), godzina 18.00, kino Nowe Horyzonty przy ul. Kazimierza Wielkiego 19a–21 we Wrocławiu, sala nr 4

Kinowa premiera filmu dokumentalnego "Złota drużyna" – 17 stycznia 2013 r. (czwartek), godzina 18.00, kino Nowe Horyzonty przy ul. Kazimierza Wielkiego 19a–21 we Wrocławiu, sala nr 4.

Piłkarski sezon 1976-1977 był jednym z najlepszych w historii WKS Śląsk określanym często Złotą Erą. W maju 1976 r. klub zdobył Puchar Polski, a rok później został Mistrzem Polski. Dodatkowe triumfy w piłce ręcznej oraz koszykówce sprawiły, iż Wrocław w tamtym okresie można było uznać za sportową stolicę kraju. Komunistyczni propagandziści skwapliwie wykorzystywali sportowe sukcesy do celów politycznych. Do stolicy Dolnego Śląska zjeżdżali dygnitarze rządowi, partyjni i wojskowi. Druga połowa lat siedemdziesiątych to szczególny moment również w historii Polski. Pogarszająca się sytuacja gospodarcza, w wyniku której ogłoszono podwyżki cen nawet do 70%, doprowadziła do protestów społecznych. Protesty w Ursusie i Radomiu zakończone bezpardonową pacyfikacją robotników unaoczniły prawdziwy obraz pseudoliberalnej ekipy Gierka. Powstaje KOR a po zabójstwie w Krakowie Stanisława Pyjasa Studencki Komitet Solidarności. Wydarzenia te odbiły się głośnym echem we Wrocławiu. W czerwcu 1976 roku przerwano pracę w PZL Hydral, Aspie itd., a jesienią 1977 r. rozpoczał działalność wrocławski SKS. Był to początek końca PRL-u.

Film opowiada o drodze Klubu do tytułu Mistrza. Przypomina gwiazdy piłkarskie, trenerów, działaczy i pracowników z tamtych lat oraz ich dalsze losy – zwycięstwa i porażki. Opowiada, jak konkurencja postrzegała Śląsk i z jakimi przeciwnikami przyszło mu walczyć. Całość narracji prowadzona jest na tle historii ówczesnej Polski i Wrocławia.

scenariusz i realizacja: Patrycja Spychalska i Radosław Poraj-Różecki

zdjęcia i montaż: Mateusz Duzinkiewicz (Montage.pl)

współpraca: Sylwester Kozłowski

muzyka: Krzysztof Klimko

udźwiękowienie: Michał Paradowski

kierownik produkcji: Agnieszka Stachowiak

dokumentacja: Dariusz Dąbrowski

W filmie wykorzystano ikonografię ze zbiorów prywatnych: Piotra Hawałeja, Władysława Żmudy i Jarosława Szandrocho

transport: Mateusz Mikita

producent wykonawczy: Poraj-Media Radosław Poraj-Różecki