Restauracja (z browarem i piekarnią)

Traiteur-, Brau- und Backhaus

Nie istnieje

Budowa restauracji z browarem i piekarnią przy głównej drodze dojazdowej do Zamku Książ rozpoczęła się w roku 1794 na podstawie rysunków Tieschbeina. Jak można przeczytac w publikacji Kerbera z 1885 roku (Geschichte des Schlosses und freien Standesherrschaft Fürstenstein in Schlesien), już wówczas budynek był wykorzystywany tylko częściowo (wstrzymano pracę browaru). Na pewno w roku 1912 budynek jeszcze istniał o czym świadczy zdjęcie z publikacji Christian Wilhelm Tischbein maler und architekt, ...
Budowa restauracji z browarem i piekarnią przy głównej drodze dojazdowej do Zamku Książ rozpoczęła się w roku 1794 na podstawie rysunków Tieschbeina. Jak można przeczytac w publikacji Kerbera z 1885 roku (Geschichte des Schlosses und freien Standesherrschaft Fürstenstein in Schlesien), już wówczas budynek był wykorzystywany tylko częściowo (wstrzymano pracę browaru). Na pewno w roku 1912 budynek jeszcze istniał o czym świadczy zdjęcie z publikacji Christian Wilhelm Tischbein maler und architekt, 1751-1824 Konrad Nonn. We wrześniu 2013 roku członkowie stowarzyszenia Dolnośląska Grupa Badawcza, przy współpracy z Zamkiem Książ i pod nadzorem konserwatora zabytków, weszli do częściowo zachowanych piwnic tego obiektu. Już wówczas mówiło się o tym, że w miejscu dawnej restauracji powstanie pawilon powitalny. Obecnie piwnice są niedostępne i częściowo zasypane. W miejscu budynku znajduje się łąka.

Zamek Książ na litografii ze "Scenographia urbium Silesiae" wg ...
    Przedzamcze zamku Książ (miedzioryt, akwaforta, 50 x 58,5 cm, ...