Budynek nr 32, ul. Czekoladowa, Wrocław
Mmaciek: Nie raz stojąc w korku w tym miejscu próbowałem zrobić dobre zdjęcie tego budynku, ale jakoś zawsze nie trafiałem na pustą ulicę ;)
Cmentarz Piękna Dolina (dawny), Żagań
Olek Droń: Zdublowane zdjęcie zgłoszone do usunięcia.
Olek Droń: lokalizacja cmentarza do niedawna wiedzieli o nim nieliczni ,jednak został spopularyzowany przez mapy google. Przy okazji ponawiam moją prośbę o założenie na mapie nieistniejących osad Alte Forst Kolonie oraz Kautz :]
Ładownia kolejki linowej (dawna), ul. Broniewskiego Władysława, Żary
Olek Droń: Podmienione . Przepraszam za kłopot
Śnieżka widziana z..., Karpacz
górski: To jest rzadkością, bo o wschodzie słońca (pora i kierunek skąd widać). Często obserwowałem takie zjawisko gdy słońce chyliło się ku zachodowi. Z DK-30 widziałem wielokrotnie między Chmieleniem a Pasiecznikiem , na zjeździe do Barcinka, czy okolic Rybnicy. Z Karpacza można trafić podwójny błysk - od szyb górnego (meteo) i dolneo spodka (restauracja). Obecnie jest łatwiej, bo komórka jest zawsze pod ...
Panoramy i widoki Międzyborza, Międzybórz
Lekok: Tylko pochwalić:)

Premiera filmu „Złota drużyna” - Ośrodek "Pamięć i Przyszłość" zaprasza!!
Autor: Mmaciek°, Data dodania: 2012-12-07 13:18:56, Aktualizacja: 2012-12-09 17:33:51, Odsłon: 1638

Wyprodukowany przez Ośrodek „Pamięć i Przyszłość” dokument opowiadający o największych sukcesach Śląska Wrocław będzie można obejrzeć przed piątkowym meczem z Legią Warszawa na Stadionie Miejskim (7.12.2012 r.). Rozpoczęcie projekcji o godz. 19.45.

Piłkarski sezon 1976-1977 był jednym z najlepszych w historii WKS Śląsk. W maju 1976 r.  klub zdobył Puchar Polski, a rok później został Mistrzem Polski. Dodatkowe triumfy w piłce ręcznej oraz koszykówce sprawiły, iż Wrocław w tamtym okresie można było uznać za sportową stolicę kraju. Komunistyczni propagandziści skwapliwie wykorzystywali sportowe  sukcesy do celów politycznych.  Do stolicy Dolnego Śląska zjeżdżali dygnitarze rządowi, partyjni i wojskowi. Druga połowa lat siedemdziesiątych to szczególny moment również w historii Polski. Pogarszająca się sytuacja gospodarcza, w wyniku której ogłoszono podwyżki cen nawet do 70%, doprowadziła do protestów społecznych. Protesty w Ursusie i Radomiu zakończone bezpardonową pacyfikacją robotników unaoczniły prawdziwy obraz pseudoliberalnej ekipy Gierka.  Powstaje KOR a po zabójstwie w Krakowie Stanisława Pyjasa Studencki Komitet Solidarności. Wydarzenia te odbiły się głośnym echem we Wrocławiu. W czerwcu 1976 roku przerwano pracę  w PZL Hydral, Aspie itd., a jesienią 1977 r. rozpoczał działalność wrocławski SKS. Był to początek końca PRL-u.

Film opowiada o drodze Klubu do tytułu Mistrza. Przypomina gwiazdy piłkarskie, trenerów, działaczy i pracowników z tamtych lat oraz ich dalsze losy – zwycięstwa i porażki. Opowiada, jak konkurencja postrzegała Śląsk i z jakimi przeciwnikami przyszło mu walczyć.  Całość narracji prowadzona jest na tle historii ówczesnej Polski i Wrocławia.

Scenariusz i realizacja:Patrycja Spychalska i Radosław Poraj-Różecki

Zdjęcia / Montaż: Mateusz Duzinkiewicz (Montage.pl)

Współpraca: Sylwester Kozłowski

Muzyka: Krzysztof Klimko

Udźwiękowienie: Michał Paradowski

Kierownik produkcji: Agnieszka Stachowiak

W filmie użyto zbiorów prywatnych: Piotra Hawałeja, Władysława Żmudy, Jarosława Szandrocho

Dokumentacja: Dariusz Dąbrowski

Transport: Mateusz Mikita

Produkcja: Ośrodek „Pamięć i Przyszłość”

Producent wykonawczy: Poraj-Media Radosław Poraj-Różecki

/ / / / /
Zbigniew Waluś | 2012-12-07 13:39:36 | edytowany: 2023-08-19 16:40:03
Pewnie w roli głównej Janusz Sybis. Pamiętam jak w pierwszej połowie lat 70 kopał z nami w piłkę na boisku V liceum przy Jemiołowej. Często przesiadywał w kawiarni przy Pereca (wtedy jeszcze Leona, nie Lejby). Miał niesamowity ciąg do piłki. Ciekawe co teraz porabia?