Kolumna maryjna

Kolumna maryjna znajduje się na placu przed kaplicą zdrojową. Pochodzi z 1886 roku, jest to fundacja Antoniego Krzyżanowskiego, kupca z Poznania. Posiada wieloboczny kształt i kapitel o formach korynckich. Na nim umieszczono figurę przedstawiającą Maryję z Dzieciątkiem. Pewną osobliwością, która wyróżnia tę kolumnę maryjną, jest fakt, że przedstawienie Maryi z Dzieciątkiem zostało zainspirowane światowej sławy obrazem renesansowego malarza Rafaela "Madonna Sykstyńska". Właśnie ta figura jest jakby ...
Kolumna maryjna znajduje się na placu przed kaplicą zdrojową. Pochodzi z 1886 roku, jest to fundacja Antoniego Krzyżanowskiego, kupca z Poznania. Posiada wieloboczny kształt i kapitel o formach korynckich. Na nim umieszczono figurę przedstawiającą Maryję z Dzieciątkiem. Pewną osobliwością, która wyróżnia tę kolumnę maryjną, jest fakt, że przedstawienie Maryi z Dzieciątkiem zostało zainspirowane światowej sławy obrazem renesansowego malarza Rafaela "Madonna Sykstyńska". Właśnie ta figura jest jakby rzeźbiarską kopią tego dzieła. Nie ma w tym żadnego przypadku, gdyż sztuka drugiej połowy XIX wieku sięga do motywów sztuki historycznej, a w tym sztuki czasów renesansu. Te dwie lądeckie kolumny maryjne (druga znajduje się przy ul. Kłodzkiej) powstałe w różnym czasie, świadczą o tym, że ziemia kłodzka od wieków związana była z kultem maryjnym. W tym regionie spotykamy również wiele innych kolumn maryjnych. Pierwszą renowację wraz figury przeprowadził Eduard Reimann w 1908 r. Dwa lata później wykonano podstawę z cegły. W 1931 r. Leo Richter odnowił kolumnę. Osiem dekad później wykonano złocenie figury . Dodał Z. Waluś.

Kolumna Maryjna na przedwojennej kartce pocztowej.
    Figura Matki Boskiej, stojąca obok sanktuarium na wysokiej kolumnie ...
    Figura Maryjna
    komentarze: 0
    Jedna z wielu kolumn maryjnych w Lądku. Trochę się zmieniło http://www.wroclaw.hydral.com.pl/102611,foto.htm
    Trwa renowacja, a właściwie złocenie figury. Pierwszą renowację ...
    Kolumna Maryjna przy kaplicy zdrojowej.