PP: Nie wiem co odpowiedzieć, w czym jest błąd?
ul. Zapolskiej Gabrieli, Wrocław
PP: Słup propagandowy wymieniony w przypisaniach prawdopodobnie był rekwizytem dla potrzeb filmu. Brak mu proporcji rzeczywistych obiektów, które miał wyobrażać.
Chudini: Na 99,99% tak

Początki funkcjonowania poczty w Wałbrzychu i powiecie
Autor: bogdanow°, Data dodania: 2012-11-25 09:11:32, Aktualizacja: 2022-01-05 08:09:05, Odsłon: 3515

Wałbrzych został zajęty przez Armię Czerwoną 8 maja 1945 roku. Poczta, telegraf i telefon na terenie miasta i powiatu znalazły się pod nadzorem wojskowym Armii Czerwonej. Dyrekcja Okręgu Poczt i Telegrafów na Okręg Dolnego Śląska, która w pierwszych dniach organizacji miała siedzibę w Legnicy wysłała samochód ze swoimi przedstawicielami do Wałbrzycha i okolic, ale sowieckie władze wojskowe nie dopuściły do objęcia poczty przez administrację polską. Dopiero w końcu lipca 1945 roku Dyrekcja Okręgu Poczty i Telekomunikacji, będąca już we Wrocławiu została zawiadomiona, iż poczta w Wałbrzychu może być przekazana pod zarząd Poczty Polskiej. W tym celu wyznaczona 10-osobowa ekipa przybyła do Wałbrzycha 3 sierpnia 1945 roku . Na miejscu zastali przy pracy cały prawie poprzedni zespół pracowników niemieckich w liczbie 298 osób, centralę telefoniczną w pełnym ruchu oraz w dziale paczkowym służbę nadawczo-odbiorczą. Na terenie powiatu było czynnych ponad 30 placówek pocztowych. Przybyła do Wałbrzycha ekipa nie posiadała stempli, datowników, znaczków opłaty, druków, nawet nie była zaopatrzona w przepisy pocztowe.

6 sierpnia 1945 roku uruchomione zostały dwa pierwsze okienka z obsadą polską w dziale przesyłek listowych. Przyjmowane przesyłki listowe były opłacane gotówką i datowane ręcznie.

8 sierpnia 1945 roku został uruchomiony konwój pocztowy do Kłodzka pociągiem lokalnym z przesiadką w Zdrojowcu (obecnie Jedlina Zdrój). Kilka dni później został uruchomiony konwój pocztowy do Wrocławia. Pierwszy ambulans na trasie Wrocław – Lubawa (obecnie Lubawka) został uruchomiony 27 sierpnia 1945 roku, a następnie przedłużony do Jelenie Góry. Ruch paczkowy został przyjęty we wrześniu 1945 roku. Pierwszą paczkę przyjęto 12 września, a pierwszy przekaz pieniężny 29 września.

Pierwsze dwa datowniki Obwodowy Urząd Poczty w Wałbrzychu otrzymał 20 października.

Pierwszy urząd pocztowy w Obwodzie został uruchomiony 7 sierpnia 1945 roku w Solicach Zdroju (obecnie Szczawno Zdrój).

Łącznie do końca 1945 roku uruchomiono 16 placówek pocztowych, tj. 6 w obecnych granicach miasta i 10 w powiecie.

1 kwietnia 1947 roku zaprowadzono wymianę poczty samochodem z placówkami Rysinów (obecnie Rusinowa, tj. Wałbrzych 10), Chojna (obecnie Zagórze Śląskie), Łokietek (obecnie Walim), Gierzcze Puste (obecnie Głuszyca) i Zdrojowiec (obecnie Jedlna Zdrój).

W ślad za uruchamianiem placówek pocztowych nie nadążały działania pomagające w ich obsłudze. Brakowało znaczków, datowników, a nawet druków pozwalających na właściwe ich działanie. Resort Komunikacji PKWN, do którego w tym czasie należała poczta zabraniał posługiwania się stemplami posiadającymi nazwy w brzmieniu niemieckim.

Zestawienie placówek pocztowych Wałbrzycha

Dzielnica

Data uruchomienia

Pierwszy adres placówki

Nazwa okresu przejściowego

Nazwa definitywna

od 1 maja 1951 r.

Śródmieście

06.08.1945

Słowackiego 9

Wałbrzych 1

Wałbrzych 1

Wałbrzych 1

Nowe Miasto

03.10.1945

Roli-Żymierskiego 27

Wałbrzych 2

Wałbrzych 3

Wałbrzych 3

Stary Zdrój

1946

Pocztowa 3

Wałbrzych 4

Wałbrzych 4

Wałbrzych 4

Podgórze

11.1947

Niepodległości 217

Wałbrzych 5

Wałbrzych 5

Wałbrzych 5

Biały Kamień

12.10.1945

Traugutta 86

Biały Kamień

Biały Kamień

Wałbrzych 6

Sobięcin

30.11.1945

Wolności 20

Węglewo

Sobięcin

Wałbrzych 7

Szczawienko

01.12.1945

Mickiewicza 3

Solice Dolne

Szczawienko

Wałbrzych 8

Poniatów

11.1947

Traugutta 50

Poniatów

Poniatów

Wałbrzych 9

Rusinowa

14.10.1945

Rysinów

Rusinowa

k. Wałbrzycha

Wałbrzych 10

Zmiany nazw z ważnością od dnia 1 maja 1951 roku dokonano na podstawie Zarządzenia Dyrektora Okręgu Poczty we Wrocławiu Nr S.L.O.311 z dnia 10 kwietnia 1951 roku.

Opracowanie na podstawie kroniki Obwodowego Urzędu Poczty w Wałbrzychu.

/ / / / 9 /