Krzyż fundacyjny Heinricha i Marii Pokora

Schronisko Carls Rast (dawne)

Carls Rast Baude, Langers Gasthof

Przytoczony komentarz Pana Stan.lew "W tym budynku mieszkałem przez rok w latach 1946 i 1947 mając 8 lat. wraz z bratem starszym. Mieliśmy przyznany pokój na poddaszu nad wejściem do budynku.Tam tylko przebywaliśmy na nocleg.Budynkiem tym było schronisko tyrystyczne. Obok schroniska byl parterowy był budynek w którym pamiętam rożne urządzenia techniczne jak mi opowiadali starsze rodzeństwo- do produkcji wody sodowej. Dowodem tego byly jeszcze zapasy tabletek do produkcji tej wody, oraz zapasy słomek ...
Przytoczony komentarz Pana Stan.lew "W tym budynku mieszkałem przez rok w latach 1946 i 1947 mając 8 lat. wraz z bratem starszym. Mieliśmy przyznany pokój na poddaszu nad wejściem do budynku.Tam tylko przebywaliśmy na nocleg.Budynkiem tym było schronisko tyrystyczne. Obok schroniska byl parterowy był budynek w którym pamiętam rożne urządzenia techniczne jak mi opowiadali starsze rodzeństwo- do produkcji wody sodowej. Dowodem tego byly jeszcze zapasy tabletek do produkcji tej wody, oraz zapasy słomek zrobionych ze słomy zbożowej owiniete w delikatną bibułkę i zaklejoną. Osobą która opiekowała się całym obiektem schroniska w okresie mojego pobytu była p. Bersztejn. Nazwisko mogłem przekręcić.. W okresie osadnictwa Polaków na tych ziemiach ta mała osada była nazywana Małe Karolewo.Pasterka natomiast była nazywana Pasza.Natomiast obecny Karłów nazywany był Duże Karolewo. " Przynajmniej od początku XX wieku gestorami obiektu do 1945 roku była rodzina Pokora.

Schronisko Carls Rast Baude w nieistniejącym już przysiółku Karłówek, ...
    Nieistniejąca osada na szlaku z Radkowa na Szczeliniec powyżej ...
    Gospoda w Karłowie.
    Zajazd Langera w Karłówku.
    Reklama schroniska.
    Gospoda "Carls Rast" - Karłów (Carlsberg) jako gmina dworska został ...
    Nieistniejąca osada Karłówek.
    Karłówek. Od pana Jana (Czecha pochodzenia niemieckiego) dowiedziałem ...
    Schronisko
    Schronisko Carls Rast Baude.
    Karłówek, ok. 1938 r.
    Resztki fundamentów po dawnym schronisku Carls Rast Baude. Specjalny ...
    komentarze: 0
    Schronisko Carls Rast Baude dziś, próba porównania do http://dolny-slask.org.pl/708671,foto.html?idEntity=3501353
    Resztki fundamentów po dawnym schronisku Carls Rast Baude.

Schronisko Carls Rast (dawne) na innych fotografiach