Danuta B.: Na szybko
Dworzec towarowy (dawny), ul. Madalińskiego Antoniego, gen., Wrocław
Danuta B.: To i sąsiednie zdjęcie (podobne) odpisałam od biurowca Cargo, bo go na żadnym nie widać. Przypięłam do dworca towarowego, który wymaga jednak uszczegółowienia. Na razie tak zostaje.
Danuta B.: Bardzo cenne zdjęcie!
Dom nr 5 (dawna plebania), ul. Szkolna, Nowogród Bobrzański
Hellrid: Poprawiłem ulice Roli Żymierskiego, zastąpiono ją nazwą Dobra, scaliłem. + dopisałem brakujące ulice.
Cafe Hennig (dawne), pl. Wolności, Nowogród Bobrzański
Hellrid: Dopisałem do obiektu.
ul. Wojska Polskiego, Kłodzko
Stan: Dodałem znaczniki nowych obiektów, wybudowanych lub zmienionych po likwidacji Bramy Zielonej. Po prawej odsłonięty kompleks dawnego kolegium jezuickiego.

Kanały wrocławskie mogą połączyć Gdynię z Zakopanem
Autor: (o¿o)°, Data dodania: 2012-11-08 09:52:48, Aktualizacja: 2012-11-08 09:52:48, Odsłon: 2204

Artykuł z "Kuriera Ilustrowanego" z dnia 12 marca 1948r

Już w czystej Odrze będziemy kapać się latem

Niewielu mieszkańców Wrocławia wie o tym, że omal w samym sercu miasta znajduje się sztuczna oczyszczalnie ścieków kanałowych! Jej to właśnie zawdzięczamy (mówiąc delikatnie) pewien “fetorek”, który czasem zawisa nad miastem — szczególnie w porze przeddeszczowej. Błąd istnienia oczyszczalni między zabudowaniami popełnili nie kto inny, jak „rozsądni" Niemcy. Oczyszczalni takich mamy w mieście cztery, z tego tylko jedną czynną, właśnie na Karłowicach, w dzielnicy ogólnie uważanej za luksusową.

POLA IRYGACYJNE

Mimo istnienia teoretycznej ustawy, że woda z kanałów przed wpłynięciem do rzeki musi być oczyszczana — nawet większe miasta Polski jak War­szawa i Kraków — tych oczyszczalni nie miały. Również do tej pory większość ścieków wro­cławskich szczególnie ze śród­mieścia, wpadała wprost do Odry poniżej miasta, ponieważ oczyszczalnie i rurociągi były poważnie zniszczone.

Dopiero za parę tygodni zo­stanie uruchomione pierwsze 200 h pól irygacyjnych na Osobowicach. Pola irygacyjne są drugim sposobem oczyszczania ścieków kanałowych, o czym w swoim czasie pisaliśmy już ob­szernie.

CO TO SĄ  „OSADNIKI"?

Oczyszczalnia sztuczna to po­zornie piękny ogród porosły drzewami, w których wstydliwie wiją się ścieki wrocławskie. Naj­pierw sączą się one przez tak zwane osadniki Imhoffa, następnie po­zbywszy się części mechanicznych i gęściejszej zawiesiny w formie „wonnego" deszczu pa­dają na złoża żużlowe, gdzie winno nastąpić utlenianie resz­tek organicznych i bakterii.

KUPUJCIE SZLAM

Dopiero oczyszczona w ten sposób woda może wpaść do rzeki. W osadnikach Imhoffa odbywa się fermentacja metanowa (niegnilna) i pozwala na uzy­skanie doskonałego szlamu ogrodniczego, który po osuszeniu jest sprzedawany jako nawóz do naszych ogródków, w przypuszczalnej cenie 200 zł za furkę. Można go kupować od Dyrekcji Wodociągów, III piętro, oddział Pól Irygacyjnych.

Mając na względzie zbliżają­cy się sezon kąpielowy nad brzegami Odry koło mostu Karłowickiego, zakłady kanaliza­cyjne obiecują, że oczyszczalnia czynna będzie całą dobę, a więc już śmiało i bez wstrętu będzie­my mogli kąpać się w naszej szarej Odrze.

JESZCZE JEDEN REKORD WROCŁAWIA

Doprowadzenie do tego stanu nie było rzeczą łatwą, szczegól­nie jeśli weźmiemy pod uwagę, że samych rur kanalizacyjnych mamy we Wrocławiu 630 km (Warszawa ma tylko 357 km) czyli, że wrocławskimi rurami kanalizacyjnymi można by prze­płynąć z Gdyni do Zakopanego!

Wiele rur wymagało reperacji i wymiany, nie mówiąc już o remontach stacji pomp, które tłoczą ścieki w odpowiednich kierunkach. Ścieki skierowane bezpośrednio do rzek, najdalej po 20 km zostają samooczyszczone.

Możemy więc sobie powie­dzieć, że nie jest jeszcze najgo­rzej z naszą Odrą, a na pewno już niedługo będzie jeszcze le­piej.

W.B.

/ / / / 52a /