Villa Academica, Opole
foxi: Rektor współcześnie -
kitapczy: Dolne zdjęcia przedstawia budynek przedszkola przy ul. 1 Maja 34.
ul. Wojska Polskiego, Kłodzko
Stan: Dodałem znaczniki istniejących obiektów.
Tramwaje jeleniogórskie (dawne), Jelenia Góra
misiekjga: Od tego skrzyżowania do FWP Śnieżka (dawny hotel Pod Śnieżką), tory tramwajowe przebiegały bezpośrednio po łące, ulicy na tym odcinku nie było (może była polna droga). Jeździłem tam z rodzicami w końcówce lat 50. XX w. To była fascynująca jazda, w pobliżu pasących się krów.
Nowogród Bobrzański
Popski: Tadeuszu - już jest:
Budynek nr 15 (2) - dawny dom strzelecki, ul. 9 Maja, Nowogród Bobrzański
t.ziemlicki@wp.pl: Przed chwilą dodałem nową litografię. Jest tam również dom strzelecki

Londyński „Bath“ to przy tym szczeniak
Autor: (o¿o)°, Data dodania: 2012-11-05 09:18:29, Aktualizacja: 2012-11-05 09:18:29, Odsłon: 2208

Artykuł z "Kuriera Ilustrowanego" z dnia 15 lutego 1948r.

Plaża pod dachem i wiele innych cudów przy ul. Teatralnej

Nie wszyscy mieszkańcy Wrocławia wiedzą o tym, że zakład kąpielowy w naszym mieście jest największym tego rodzaju zakładem w Europie. 4 baseny kąpielowe, duża ilość wanien, 3 własne elektrownie i 4.100 m kw. powierzchni zabudowanej - oto liczby, którymi nie może po­szczycić się nawet słynny angielski Paddington Bath, uchodzący za największy zakład kąpielo­wy Londynu. Prócz basenów i wanien posiada zakład łaźnię parową z wilgotnym i suchym powietrzem, natryski, tarasy przeznaczone dla amatorów kąpieli słonecznych oraz szereg urządzeń leczniczych.

Mimo dużych zniszczeń obiekt w chwili przejęcia go przez na­sze władze miejskie przedstawiał wartość miliarda zł. Przy­stąpiono do odbudowy. Na pier­wszy plan wysunęła się sprawa uruchomienia wanien i basenu sportowego. Już w ubiegłym ro­ku mieszkańcy Wrocławia korzystali z 50 wanien, a pływacy trenowali zimą w krytej pływal­ni. Obecnie basen ten przez do­budowanie trybun dla publiczności przystosowany jest do celów sportowych i już wkrótce można będzie na nim oglądać reprezentacyjne spotkania pływackie. Oprócz łaźni parowej, wanien kąpieli słonecznych, natrysków i basenu pływackiego przygotowuje się tutaj szeroko rozbudowany dział leczniczy. Już 15 ma­rca uruchomionych będzie 20 kąpieli leczniczych. Będą to kąpiele solankowe, gazowe, pian­kowe, siarczanie i tlenowe, a więc służące zwalczaniu całego szeregu dolegliwości. Choroby gardła i dróg oddechowych leczyć można będzie przy pomocy 8 inhalatorów. Boksy świetlne (naświetlania) hydropatia oraz zawijania i okłady borowinowe (mokre i su­che okłady z borowin), najlepszą kuracją przeciw schorzeniom reumatycznym uzupełniają tę pięknie zapowiadającą się placówkę leczniczą. Ostatnio Dyrekcja Zakładów ogłosiła konkurs na stanowisko lekarza zakładowego, tak że i z fachowej pomocy lekarskiej nie trzeba będzie daleko szukać.

I jeszcze jedna rzecz, specjal­nie doniosła dla mieszkańców, którzy zajmują mieszkania bezłazienkowe. Zakład uruchomi w najbliższym czasie swoją filię przy ul. Curie-Skłodowskiej 1, zaopatrzoną w 13 wanien, 20 natrysków i ewentualnie fizykoterapię (sollux, diatermia, lampa kwarcowa).Reasumując te osiągnięcia podkreślić należy fakt wybitnej inicjatywy dyrektora zakładu p. Wasiuczyńskiego i wydajność pracy 32-osobowego personelu.

/ / / / 10-12 /
maras | 2012-11-06 10:51:01
Świetnie się czyta takie artykuły z epoki, a smaczku dodają np. takie "...mieszkania bezłazienkowe...", co dla wielu młodych ludzi może być pojęciem abstrakcyjnym... :)