Słup Szwedzki

Schwedensäule

Słup Szwedzki to trójboczna kolumna o wysokości ponad 4,5 metra usytuowana na granicy 3 miejscowości: Racławic Śląskich, Laskowic oraz Slezskich Pavlovic. Wybudowana w XVI w. przez Johanna Georga Gottfrieda Kotulińskiego jako wotum dziękczynne. Ów fundator miał być wielokrotnie maltretowany przez wojska szwedzkie, ponieważ był majętnym właścicielem okolicznych terenów. Przeżył cudem i przypuszczalne w 1633 r. postawił w najwyższym punkcie okolicy ową kolumnę. W 2001 r. za sprawą mieszkańców Racławic ...
Słup Szwedzki to trójboczna kolumna o wysokości ponad 4,5 metra usytuowana na granicy 3 miejscowości: Racławic Śląskich, Laskowic oraz Slezskich Pavlovic. Wybudowana w XVI w. przez Johanna Georga Gottfrieda Kotulińskiego jako wotum dziękczynne. Ów fundator miał być wielokrotnie maltretowany przez wojska szwedzkie, ponieważ był majętnym właścicielem okolicznych terenów. Przeżył cudem i przypuszczalne w 1633 r. postawił w najwyższym punkcie okolicy ową kolumnę. W 2001 r. za sprawą mieszkańców Racławic Śląskich Słup został odrestaurowany i dziś jest jedną z wielu wizytówek Racławic Śląskich. Za:

Kolumna Szwedzka stojąca do dziś na granicy trzech miejscowości: ...