Budynek nr 11-12, ul. Bolesława Krzywoustego, Oleśnica
Mmaciek: Budynek w ładnym stanie, widać że remont mocno odświeżył jego wygląd. Możemy liczyć na jakieś zdjęcia sprzed tych zmian? ;)
Osiedle Popowice (dawne), Wrocław
morgot: Dziękuję.
Kolejowy most zwodzony (rz. Regalica / LK 273), Szczecin
MarasDH: Nie obrotowy, tylko zwodzony.
Restauracja Blumengarten (dawna), Zębowice
marycha: Podmiana na lepszy skan.
ul. Chełmska, Cyców
Parsley: Przypisałem do poszczególnych obiektów.
Fabryka Papy H. Paula (dawna), ul. Na Ostatnim Groszu, Wrocław
morgot: Prośba o edycję obiektu i dodanie adresu.

Kaffeehaus Sacrau
Autor: kate16°, Data dodania: 2012-10-16 12:30:53, Aktualizacja: 2012-10-23 18:56:17, Odsłon: 2174

Kaffeehaus Sacrau, Restauracja"Gwiazda", SP 41, Fundacja Przyjazny Dom im. Stanisława Jabłonki

W XIX wieku wieś Sacrau (Zakrzów),kr.Oels (pow. Oleśnica), słynęła nie tylko z nowo otwartej największej na Śląsku papierni, Papierfabrik Sacrau ale a może przede wszystkim z doskonałej kawiarni, Kaffeehaus Sacrau której właścicielem był wtedy Reinhald Scholz. Już w 1886 roku Goście kawiarni mogą nie tylko napić sie świetnej sprowadzanej przez właściciela z Kolumbi kawy ale też skosztować lokalnego piwa z browaru Maxa Fulde, popływać łódką po Elsbach ( Dobrej ) i pospacerować po okolicznych lasach ciągnących sie aż do Bruschewitz (Pruszowic ).

Kolejnym etapem w rozwoju kawiarni staje się budowa nowoczesnego jak na tamte czasy budynku i gospodarowanie kolejnego z rodziny Scholz, Paula.

Właśnie Paul Scholz na początku XX wieku wprowadził zmiany w rodzinnym interesie, obok kawiarni działa zajazd, hotel . Sala taneczna i pokoje gościnne wyłożone są boazerią, działa bar a kuchnia serwuje lokalne specjały, można napić się też lokalnego piwa. Interes świetnie się rozwija , w parku należącym do rodziny Scholz latem powstaje kolejna "sala" restauracyjna którą wieczorami rozświetlają gazowe latarnie. Gaz oczywiście dostarcza gazownia Hundsfeld ( Psie Pole)

Kres świetności Kaffeehaus Sacrau przynośi zbliżający się front i Armia Czerwona. z początkiem 1945 roku rodzina Scholz opuszcza kawiarnię i jako gospodarze nie powróci już nigdy.

Zaraz po wojnie zaczyna sie kolejny etap w działalności, tym razem jako GSsowski obiekt rozpoczyna swoją działalność restauracja "Gwiazda" prowadzi ją z ramienia GSu rodzina Jędrzejczyków. Pokoje hotelowe zamieniają się w biura GSu, obok parku jest składowisko i skup złomu a w budymku gospodarczym spęd zwierząt gosodarskich.GS dysponuje obiektem do końca lat 50siątych. Następnym urzytkownikiem jest szkoła SP 41, w budynku zostaje zorganizowany oddział nauczania początkowego, tak zwana "nowa szkoła" w odróżnieniu do głównego budynku znajdującego się przy ul Zatorskiej 11 zwanego "starą szkołą" mimo że Kaffeehaus Sakr au jest 20 lat starszy od budynku szkoły przy Zatorskiej. w 1960 roku zaczyna sie przystosowanie budynku dla potrzeb szkoły, likwidowane sa balkony, sala taneczna staje się salą gimnastyczną, park zmienia się w boisko a GSowski punkt spędu zwierząt staje się domem woźnego.Jedynie kuchnia dalej pełni swoja rolę. Taki stan utrzymuje się do końca lat 90siątych. Obecnie budynkiem dysponuje Fundacja Przyjazny Dom im. Stanisława Jabłonki.

1. Encyklopedia Wrocławia 2006

2. Relacje mieszkańców