Niedźwiedzia Jama

Barenhöhle

Niedźwiedzia Jama
Złotoryja

Pieczary położone są ok. 1 km za miastem w kierunku Jerzmanic Zdroju, u podnóża Wilkołaka, w dolinie niewielkiej rzeczki – Drążnicy. Można do nich dotrzeć szlakiem zielonym, który prowadzi doliną Kaczawy do Jerzmanic Zdroju.
Nie są to typowe jaskinie krasowe (ponieważ zjawiska krasowe związane są ze skałami wapiennymi). Pieczary nad Drążnicą powstały w skale piaskowcowej w wyniku sufozji (wymywania materiału skalnego przez wodę) oraz w wyniku wietrzenia.
Niedźwiedzia Jama
Złotoryja

Wykute w skale napisy niemieckie: Wolfshöhle, Barenhöhle.
Za czasów niemieckich było to ulubione miejsce spaceru mieszkańców miasta oraz kuracjuszy z Uzdrowiska w Jerzmanicach Zdroju. Miejsce to było znakomicie przystosowane do potrzeb turystów: kamienne schodki, metalowe balustrady. Dzisiaj miejsce trudno dostępne dla grup zorganizowanych.

Za .

Panorama Karkonoszy widziana z Wilczej Góry, dawne schronisko ...