Schronisko Wilhelmsbaude (dawne)

Pomnik bitwy nad Kaczawą (Wilcza Góra)

Niedźwiedzia Jama

Kopalnia bazaltu Wilcza Góra (dawna)

Wilcza Góra (Wilkołak) (367 m n.p.m.)

Wolfsberg

Bazaltowy szczyt o wysokości 367 m n.p.m. na Pogórzu Kaczawskim (północno-zachodni skraj Pogórza Złotoryjskiego), pomiędzy miastem Złotoryja Jerzmanicami a Wilkowem, nek, pozostałość trzeciorzędowego wulkanu. W czasie eksploatacji kamieniołomu odsłonięto górnokredowe piaskowce występujące w obrębie złoża bazanitu.

Wzmianki o tej Wilkołaku pojawiają się już w dokumentach z 1497 r., 1501 r., 1598 r. i dotyczą pól i plonów. Ciekawostką jest że od roku 1578 ze źródeł pod Wilkołakiem drewnianymi rurami ...

Wzmianki o tej Wilkołaku pojawiają się już w dokumentach z 1497 r., 1501 r., 1598 r. i dotyczą pól i plonów. Ciekawostką jest że od roku 1578 ze źródeł pod Wilkołakiem drewnianymi rurami dostarczano wodę do Złotoryi. Walory turystyczne góry dostrzegł już miejscowy kronikarz Casper Wenzl, który zachwalał walory widokowe, podobnie jak F.A. Zimmerman w swoim opisie z 1789r. Złotoryjski karczmarz - Wilhelm Hofler w 1844r, wybudował przy szczycie góry gospodę, która umiejscowiona była na wysokości około 1/3 góry. Był to spory budynek, przy którym stał pomnik w kształcie piramidy na cześć bitwy 1813 r. W 1868 r. gospoda spaliła się, a jej odbudowa trwałą dwa lata. Odbudowany budynek został rozbudowany i w 1887r następcy Hoflera nazwali gospodę Wilhelmsbaude. Schronisko zbudowane było na wzór domów szwajcarskich, z ławeczkami na zewnątrz i masztem flagowym. Obok schroniska poprowadzono tor saneczkowy - uwielbiany zimą przez mieszkańców Złotoryi.

Od schroniska Wilhelma w górę biegła ścieżka do położonego na szczycie schroniska Wolfsbaude wybudowanego w 1882 r. Schronisko należało do rodziny Pohl. Niestety to schronisko także padło ofiarą pożaru, jednak dzięki powstałej w 1883 r. w Złotoryi sekcji Towarzystwa Karkonoskiego (RGV) zostało szybko odbudowane. To dzięki RGV powstały wygodne schody prowadzące z gospody Wilhelmsbaude do schroniska Wolfsbaude. Schronisko dysponowało dużą salą taneczną i tarasem widokowym. Wiele widokówek ze schroniskiem podkreśla widoki na okoliczne góry z zaznaczeniem charakterystycznych szczytów. W 1922 r. schronisko zostało zakupione przez władze miasta za kwotę miliona marek. W następnych latach schronisko było dzierżawione między innymi przez Otto Minge z Frankfurtu, Richarda Grallerta z Wilkowa, a ostatnim dzierżawcą była Maria Reinisch. W 1940 r. schronisko przekazano szybownikom z pobliskiej szkoły szybowcowej. W 1931 r z inicjatywy miejscowego adwokata i pilota – Hermana Foersera i Ericha Dekana powstała w Złotoryi grupa związku szybowcowego pod nazwą Sturmfalke („Atakujący Sokół”). W 1935 r. na wydzierżawionym tarasie góry powstał pas startowy i hangar oraz odpowiednia struktura lotnicza. W 1937 r. nawiązano współpracę z Narodowosocjalistycznym Korpusem Lotniczym, który w 1940 zwrócił się do władz miasta o sprzedaż schroniska Wilczego, gdyż chciał zorganizować tu ośrodek szkoleniowy. Po 1945 r. infrastruktura gospody i schroniska popadła w ruinę, a ślady całkowicie zatarła eksploatacja bazaltu w kamieniołomie.

(moose - różne źródła)

Dawne schronisko Wolfsbaude.