Wiadukt kolejowy (Targowica / LK 335)

Wiadukt kolejowy (Stary Henryków)

Linia kolejowa nr 335 Henryków - Ciepłowody
Powiatowa Kolejka Ząbkowicka

Frankensteiner-Münsterberg-Nimptscher Kreisbahn AG / Frankensteiner Kreisbahn AG (1938-45)

Do rozbiórki

Krótka, 10 kilometrowa linia, będąca odgałęzieniem Kolejki Ząbkowickiej, rozpoczynającym się w Ciepłowodach. Linia zbudowana w latach 1907-1908 i otwarta 3 listopada 1908 r. przechodziła przez rolnicze tereny, jak również obsługiwała kamieniołom bazaltu w Targowicy. Przed 1945 r. obsługę kursów prowadziły wysłużone tendrzaki pruskiej serii T3, dopiero pod koniec lat 20. zakupiono w zakładach WUMAG/Gorlitz (95 KM, 1926) wagon motorowy, o którym niewiele wiadomo niż to, że w czasie wojny z uwagi na ...
Krótka, 10 kilometrowa linia, będąca odgałęzieniem Kolejki Ząbkowickiej, rozpoczynającym się w Ciepłowodach. Linia zbudowana w latach 1907-1908 i otwarta 3 listopada 1908 r. przechodziła przez rolnicze tereny, jak również obsługiwała kamieniołom bazaltu w Targowicy. Przed 1945 r. obsługę kursów prowadziły wysłużone tendrzaki pruskiej serii T3, dopiero pod koniec lat 20. zakupiono w zakładach WUMAG/Gorlitz (95 KM, 1926) wagon motorowy, o którym niewiele wiadomo niż to, że w czasie wojny z uwagi na ograniczenia surowcowe (paliwo) nie kursował. Linią tą prowadzono za czasów PKP pociągi z Kamieńca do Ząbkowic, które były skomunikowane w Ciepłowodach z relacją Brzeg - Strzelin - Kondratowice - Ząbkowice. Brak remontów i konieczność uciążliwych manewrów na stacji w Henrykowie skutkowały tym, że średnia prędkość przejazdu pociągów na tej linii osiągnęła 14 km/h (!). Pociągi 10 km trasę pokonywały w 46 minut. W rozkładzie 1987/88 relację oznaczono już jako "kursuje po ogłoszeniu". 29 maja 1988 roku zawieszono pociągi osobowe. Jeszcze przez rok obsadzony był posterunek na małym dworcu w Henrykowie. Pociągi towarowe do kamieniołomu w Targowicy kursowały do 1992 r. W 2002 r. podjęto decyzję o likwidacji linii (moose - różne źródła).

Kilometraż stacji i przystanków na linii (kilometraż liczony od stacji w Henrykowie). Stacje węzłowe zaznaczono pogrubioną czcionką. Obiekty nieczynne - kursywą:
- , Henryków (Mały Dworzec), st., km 0,000
- , Stary Henryków, po., km 4,076
- , Targowica, po., km 6,126
- , Racz, ład., km 8,490
- , Ciepłowody, st., km 9,990

W Raczy (Raatz, część Janówki), 1,5 km od Ciepłowodów znajdowała się mijanka (Weiche) na której ładowano płody rolne z tamtejszego gospodarstwa

Rozklad jazdy pociągów.
    Resztki torowiska między Targowicą a Henrykowem.