al. Wyzwolenia, Wałbrzych
heck: Tony,a po lewej to pewnie Schützenhaus ?
Budynek nr 73 (dawny), ul. Świdnicka, Wałbrzych
heck: Chyba wyburzyli go pod koniec lat osiemdziesiątych ?
Budynek nr 2 (dawna gorzelnia), Zarzysko
FM: Jak dowiedziałem się od jednego z mieszkańców Zarzyska gorzelnia działąła jeszcze w latach dziewięćdziesiątych XX w. Potem były próby uruchomienia w niej innego rodzaju produkcji, jednak jak widać na zdjęciach nie przyniosło to oczekiwanego rezultatu. Obecnie opuszczona popada w ruinę.
pl. Marka, Leśnica
Zdzisław K.: To ten sam kształt kamienia, pomnika.
pl. Narutowicza Gabriela, Leśnica
kitapczy: Sądząc po napisach na szarfach zostały one poświęcone poległym bojownikom SSOS, czyli Samoobrony Górnośląskiej, poległym w III powstaniu śląskim po stronie niemieckiej. To nie jest rynek leśnicki, ale pl. Marka i pomnik wojenny. W tle posesje nr 2 oraz 3.
kitapczy: Południowo-zachodni narożnik rynku z hotelem Fiebaga oraz wieżą kościoła parafialnego.

" Wieża świdnickiej Katedry"
Autor: janusz50938°, Data dodania: 2012-07-30 01:02:18, Aktualizacja: 2015-04-01 11:14:48, Odsłon: 3720

Najwyższa na Dolnym Śląsku.

Najczęściej spotykamy kościoły z jedną wieżą usytuowaną na osi nawy głównej, bywają z wieloma małymi wieżyczkami. Są rónież i takie w których planowano budowę dwóch, a ukończono tylko jedną. Tak właśnie jest w przypadku świdnickiej Katedry, gdzie ukończono tylko południową wieżę. Ażeby było bardziej czytelnie, przygotowałem jej schemat z naniesionymi datami, wysokościamii kondygnacjami.

Na poziomie jezdni, u podstawy wieży znajdują się cztery wykonane z piaskowca portale.

Powyżej znajduje się poziom chóru organowego. Na chórze organowym zbudowanym w latach 1537- 1539, znajdują się dwuczęściowe organy, rozmieszczone tak, aby nie zasłaniały światła wpadającego do świątyni przez olbrzymie ( największe na Dolnym Śląsku )okno witrażowe zachodniej fasady .Organy zostały wykonane w 1705 roku przez Gotfryda Siebera z Brna. Przebudowane zostały na początku XX wieku przez świdnicką firmę " Schlag & Synowie". Obecnie posiadają one 43 głosy podzielone na trzy manuały. Na prospekcie organowym widzimy figury tzw Niebiańskiej Orkiestry, przedstawiające króla Dawida, św Cecylię, i szesnastu aniołów grających na różnych instrumentach. Figury wykonał świdnicki artysta rzeźbiarz Jerzy Leonard Weber na początku XVIIIwieku.

Na wysokości ~ 20 metrów powyżej jezdni znajdują się mechanizmy zegarowe. W 1593 roku dokonano ich wymiany ( podobnie jak tarcz ) z 24 na 12 godzinne.

Nawa główna o wysokości 26,5 metrów posiada sklepienie sieciowe . Pokrywa je polichromia wykonana w 1739 roku przez Jana Jerzego Etgensa z Brana.

W roku 1516 wieża osiągnęła poziom przyszłej dzwonnicy, 30 maja zawieszono wielki dzwon poczym kontynuowano obudowywanie ścian dzwonnicy. W następnych latach wieża osiągnęłą wysokość 53 metrów, osiągając poziom szczytu partii czworobocznej.

Powyżej wieża z czworobocznej przechodzi w oktagonalną, stało się to w latach 1518-25, świadczą o tym fakcie wyryte daty na ciosach kamiennych. Tu znajdują się cztery tarcze zegarowe.

Tuż powyżej znajdują się rzeżby zdobiące narożniki oktagonu, Przynajmniej pięć z nich to repliki oryginalnych, które zostały wymienione ze względów bezpieczeństwa, ich oryginały znajdują się na wysokiej skarpie w ogrodzie, od strony południowej.

Na wysokości ~ 66 metrów znajduje się taras widokowy, wodę odprowadzają typowe dla tej epoki rzygacze, kamienne balustrady przyozdobiono sterczynami o gotyckich motywach dekoracyjnych. Bezposrednio nad nim znajduje się murowana nadbudowa, stanowiąca podstawę konstrukcji hełmu wieży. To tu znajduje się strażnica w której czuwał dzwonnik, oraz strażnik obserwujący okolicę. Na jej murach spoczywa olbrzymi hełm wieży.

Hełm zdobi iglica z kulą, chorągiewką i gwiazdą, wykonał te elementy kotlarz Jan Using w roku 1613, wówczas dokonano oficjalnego pierwszego pomiaru wieży, osiągnęła wysokość 103 metrów.  W skali europejskiej wieża ta jest jedną z około pięćdziesięciu mierzących powyżej 100 metrów. Przewyższa takie europejskie sławy jak paryską Notre Dame, czy bazylikę św Stefana w Budapeszcie, ustępuje takim sławą jak katedra w Kolonii, czy w Ulm.

Zródłem do powstania tego artykułu była m.in.  broszura, której autorem jest pan Edmund Nawrocki zatytuowana " Kościół św. Stanisława i Wacłąwa w Świdnicy. Podziękowania należą się również naszemu koledze mietokowi, który udzielił mi kilku rad, bez których nie powstałby ten artykuł.

/ / / / / / /