Wiadukt kolejowy Cigacice / LK 379 - droga S3) (dawny)
Wiadukt drogowy (S3 / DW279)
2015-2019 Budowa S3 (Nowa Sól Południe - Legnica II)
2015-2018 Budowa S3 (Legnica II - Bolków)

Droga ekspresowa S3

Trasa europejska E65

Droga ekspresowa S3 – droga ekspresowa w zachodniej części Polski o planowanej długości 478,2 km, wytyczona południkowo ze Świnoujścia do Lubawki. Na całym odcinku posiada kategorię drogi krajowej i jest zarządzana przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad (GDDKiA). Jednocześnie stanowi fragment międzynarodowej trasy E65, leżącej w transeuropejskim korytarzu transportowym. Docelowo na całej swej długości będzie posiadała klasę techniczną S. Poza krótkimi odcinkami zaplanowana została, jako droga o przekroju dwujezdniowym, czteropasowym. Po wybudowaniu przebiegnie przez teren trzech województw: zachodniopomorskiego, lubuskiego i dolnośląskiego. Najdłuższy odcinek leży na terenie województwa lubuskiego (odległość od granicy z zachodniopomorskim do granicy z dolnośląskim po trasie S3 wynosi 184 km).

Obecnie droga ekspresowa S-3 przebiega po śladzie istniejącej drogi krajowej nr 3, między Sulechowem a Nową Solą. Istniejący przekrój drogowy ma szerokość 7,00m z obustronnym poboczem utwardzonym o szerokości 2,00m. Jezdnia posiada nawierzchnię bitumiczną w stanie dobrym. Droga odwadniana jest powierzchniowo za pomocą rowów przydrożnych, z których woda odprowadzana jest do istniejących cieków lub zbiorników odparowujących. W latach 2015-2019 droga S3 na odcinku Sulechów – Nowa Sól zostanie rozbudowana o drugą (wschodnią) jezdnię a między Nową Solą a Legnicą / A4 zostanie wybudowana nowa droga ekspresowa.

/Petroniusz, źródło: www.wikipedia.pl (pierwszy akapit) i www.drogas3.pl (drugi akapit)/

Droga ekspresowa S3 w okolicy Cigacic. Widok na północ. W tle ...