Altana przyszpitalna św. Józefa

Wnętrza

Szpital / Kaplica sióstr boromeuszek św. Karola Boromeusza

Josephstift, Josef Stift; Szpital św. Józefa (im. Teodora Dunina)

Szpital powstał w roku 1870 można powiedzieć, że na granicy dawnych wsi Istebki i Łopienicy. Działalność rozpoczął w 1871 od początku prowadzony przez siostry Boromeuszki. Przy szpitalu w roku 1898 z prywatnych funduszy wzniesiono kaplicę (zbudowała ją brygada Henryka Pope). W końcu XIX wieku zbudowano mały pawilon szpitalny, założono niewielki ogród z drewnianą altaną. Około roku 1900 szpital powiększono o nowe skrzydło. Przez wiele lat po wojnie obiekt funkcjonował jako Szpital Przeciwgruźliczy ...
Szpital powstał w roku 1870 można powiedzieć, że na granicy dawnych wsi Istebki i Łopienicy. Działalność rozpoczął w 1871 od początku prowadzony przez siostry Boromeuszki. Przy szpitalu w roku 1898 z prywatnych funduszy wzniesiono kaplicę (zbudowała ją brygada Henryka Pope). W końcu XIX wieku zbudowano mały pawilon szpitalny, założono niewielki ogród z drewnianą altaną. Około roku 1900 szpital powiększono o nowe skrzydło. Przez wiele lat po wojnie obiekt funkcjonował jako Szpital Przeciwgruźliczy następnie jako Zakład Leczniczo Opiekuńczy. Dziś popada w ruinę... Kaplica natomiast nadal jest utrzymywana przez zgromadzenie Sióstr Boromeuszek.
* * *
Przez 40 pierwszych lat istnienia szpitala i ambulatorium Josefstift w Kamieńcu Ząbkowickim, przełożoną sióstr i dyrektorem szpitala była s. Maria Sebastiana Scholz ur. 30.09.1837 r. w Kapsdorf (obecnie Kryniczno k. Trzebnicy). Zmarła 14.10.1911 r. w Łopienicy (przyłączonej do Kamieńca przed 1934 r.). Pochowana została na cmentarzu parafialnym przy głównej alejce; na marmurowym pomniku umieszczono stosowne inskrypcje:
Na stronie internetowej Kongregacji Sióstr Miłosierdzia św. Karola Boromeusza w Trzebnicy jest zakładka klasztoru w Kamięńcu Ząbkowickim, niestety, bez dodatkowych informacji:
W 1953 r. opublikowano Uchwałę nr 634 Rady Ministrów z dnia 22 sierpnia 1953 r. w sprawie przejęcia na własność państwa zakładu społecznej służby zdrowia p0d nazwą "Szpital św. Józefa (im. Teodora Dunina) w Kamieńcu Ząbkowickim", stanowiący własność Kongregacji Sióstr Miłosierdzia Zakonu Karola Boromeusza. Uchwałę podpisał Prezes RM: Bolesław Bierut. [Stan]

Widok z balkonu szpitala na ogród oraz pałac.
    Klasztor (przytułek?) Św. Józefa w Kamieńcu Ząbkowickim a dokładnie ...