Wnętrza kościoła

IIp.XVIIIw.

Kościół w Różance jest typu ścienno-filarowego, z emporami, pokryty sklepieniem kolebkowym z lunetami. Zachował on wystrój barokowy. Rzeźby, reliefową ornamentykę ambony i ołtarza (św. Anny) wykonał Michał Ignacy Klahr Młodszy w latach 1755-1762. Ołtarz główny z roku 1895 wykonał Joseph Elsner (1845-1933), artysta-rzeźbiarz pochodzący z Ziemi Kłodzkiej, działający przez wiele lat w Monachium. Chrzcielnica pochodzi z pierwszej połowy XVIII w., prospekt organowy z roku 1787. Na sklepieniach i emporach ...
Kościół w Różance jest typu ścienno-filarowego, z emporami, pokryty sklepieniem kolebkowym z lunetami. Zachował on wystrój barokowy. Rzeźby, reliefową ornamentykę ambony i ołtarza (św. Anny) wykonał Michał Ignacy Klahr Młodszy w latach 1755-1762. Ołtarz główny z roku 1895 wykonał Joseph Elsner (1845-1933), artysta-rzeźbiarz pochodzący z Ziemi Kłodzkiej, działający przez wiele lat w Monachium. Chrzcielnica pochodzi z pierwszej połowy XVIII w., prospekt organowy z roku 1787. Na sklepieniach i emporach znajdują się freski przedstawiające świętych (autorstwa J. Bartscha). Za wikipedią

Ambona z drugiej połowy osiemnastego wieku
    Kościół parafialny Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny.