Zarys dziejów śląskich fabryk zegarów Gustawa Beckera
Autor: Maciej S.°, Data dodania: 2012-06-15 02:52:46, Aktualizacja: 2012-07-05 12:15:28, Odsłon: 18210

Zarys dziejów śląskich fabryk zegarów Gustawa Beckera i Edwarda Eppnera/część dotycząca G.Beckera/ Krystyna Oniszczuk-Awiżeń Muzeum Ziemi Kłodzkiej "OCZY CZASU", str.15, Kłodzko 1990

Przewrót przemysłowy w XIX wieku objął niemal wszystkie gałęzie produkcji, w tym równie zegarmistrzostwo, będące do tej pory domeną wyłącznie rzemiosła artystycznego. Dotychczasowa wytwórczość, powstająca przeważnie na zamówienie indywidualnego odbiorcy, zastąpiona została fabrycznymi, seryjnymi wyrobami. Zegar przestał być przedmiotem zbytku stając się produktem masowym, ogólnodostępnym, wytwarzanym w coraz bardziej modernizowanych fabrykach. Zaletą nowych zegarów było zapewne uzyskanie większej precyzji mechanizmów, aczkolwiek odbyło się to niestety kosztem rezygnacji z unikalności ich zewnętrznych opraw.

W połowie XIX wieku proces ten dotarł również na Śląsk, gdzie tę nową gałąź przemysłu reprezentowała firma założona przez Gustawa Beckera w Świebodzicach.

Prekursorem przemysłu zegarmistrzowskiego na Śląsku był, pochodzący z Oleśnicy Edward Gustaw Becker (1819-1885) twórca wielkiej fabryki w Świebodzicach. Zanim związał się na stałe z tym miastem, odbył liczne podróże po Europie praktykując w najlepszych warsztatach zegarmistrzowskich, m.in. w Wiedniu, la, w Frankfurcie n/M, Dreźnie, Monachium i Berlinie. Przebywając w Wiedniu w latach 1841-1845, pracował jako pomocnik zegarmistrza Ph. Happachera, biorąc udział w produkcji zegarów wahadłowych o napędzie obciążnikowym. Po odbyciu tej, już ostatniej praktyki, która później miała zaowocować na Śląsku - uznał swą wiedzę i doświadczenie za wystarczające, by móc rozpocząć samodzielną działalność. W 1847 roku mając 28 lat, osiedlił się wraz z żoną Luizą w Świebodzicach. 1 kwietnia tego roku ukazał się w miejscowej gazecie "Freiburger Amtsboten" (Nr 15, R. 6) anons, reklamujący usługi nowo otwartego zakładu zegarmistrzowskiego G. Beckera, mieszczącego się w domu mistrza murarskiego Paslera przy ul. Dworcowej (Bahnhofstrasse) nr 257a. Podejmując jeszcze w Wiedniu, decyzję uruchomienia produkcji, nie przewidział trudności, z jakimi musiał się borykać w początkowym okresie. Pomimo tego, po trzech latach udało mu się powiększyć zakład i rozpocząć jednocześnie produkcję własną poznanych w Wiedniu zegarów wahadłowych. Fabryka formalnie zaistniała 2 maja 1850 roku [obecnie budynek przy Rynku nr 27 LINK gdzie od niedawna znajduje się tablica pamiątkowa - Maciej S.]. Początkowo funkcjonowała w skromnych warunkach, tj. w małym pomieszczeniu 2-izbowym, w którym obok mistrza pracował 1pomocnik i 6 uczniów. Już jednak po 2 latach ilość zatrudnionych podwoiła się dzięki wsparciu finansowemu rządu i króla Fryderyka Wilhelma IV, zwiększyła się znacznie produkcja. Do 1863 roku produkowano 10 tysięcy zegarów, natomiast w okresie następnych pięciu lat dalsze 15 tysięcy. W 1875 roku, jubileusz 25-tecia istnienia fabryki uczczony został wyprodukowaniem 100-tysięcznego zegara. Koleiny jubileuszowy egzemplarz 500-tysięczny skonstruowany został w 1885 roku i przekazany w prezencie Bismarckowi, z okazji jego 70-tych urodzin. Natomiast milionowy zegar przypadł na rok 1892 (obecnie przechowywany w "TERMET" S.A. w Świebodzicach). [Z okazji wyprodukaowania 100-tys zegara, jesienią 1875 roku z rąk cesarza Wilhelma I Gustav Becker otrzymał Królewski Pruski Order Korony IV klasy za wkład w rozwój przemysłowy Śląska i działalność społeczną. Uroczystość odbyła się na zamku Książ - Maciej S.]

Zatrudnieni i szkoleni u Beckera robotnicy osiągali dużą zręczność i precyzję, stając się dobrymi fachowcami. Produkty firmy słynęły z dobrej jakości, konkurując z wiedeńskimi zegarami wahadłowymi, a z czasem nawet wypierając je całkowicie z rynków niemieckich. Becker, zawierając w 1863 roku umowy z Królewskim Głównym Urzędem Pocztowym (wielokrotnie wznawianą aż do 1912 roku) na dostawy tych zegarów do pomieszczeń biurowych, przyczynił się do rzeczywistego ich rozpowszechnienia w Niemczech. Znakomita jakość zegarów firmy Beckera znajdowała uznanie na licznych wystawach zagranicznych i krajowych, zdobywając medale, m.in. w Londynie (1862), Paryżu (1867), Filadelfii (1872), Wiedniu (1873), Sidney (1879), Melbourne i Berlinie (1881), Amsterdamie (1883) oraz Antwerpii (1885).

Gustaw Becker, charakteryzujący się niezwykłą przedsiębiorczością, operatywnością i konsekwencją w działaniu - to jednoczenie przykład ówczesnego człowieka sukcesu. Umierając w wieku 66 lat, 14 sierpnia 1885 roku, pozostawił po sobie, realizowane przez długie lata, ogromne dzieło - fabrykę zatrudniającą 700 osób, produkującą zegary cieszące się światowym uznaniem. Pracownicy firmy Beckera wielokrotnie podejmowali próby usamodzielnienia się. Zrzeszając się najczęściej w formie spółki, uruchamiali własną produkcję zegarów. Zjawisko to pojawiło się w połowie lat 60-tych XIX w. Powstały w owym czasie następujące fabryki : Endler i Spółka (1865), Germania (1871), Willmann i Spółka (1872), W. Sabarth (1873) Borussia (1888),. Równocześnie rozwijały się też samodzielne zakłady, produkujące obudowy zegarów. Ten nowy trend w życiu ekonomicznym miasta zahamowany został u schyłku lat 90-tych XIX stulecia. Powstałe bowiem fabryki z czasem zaczęły odczuwać dotkliwie wzajemną konkurencję, a nie dysponując funduszami na rozbudowę zakładu oraz powiększenie produkcji i odczuwając brak personelu administracyjnego, odpowiednio przygotowanego do kierowania, obawiały się o swój byt. Mniejsze fabryki, począwszy od 1898 roku czyniły starania, by doprowadzić do fuzji wszystkich zakładu i utworzenia spółki. Patronował tym tendencjom Bank E. Heimanna we Wrocławiu, który podjął się przeprowadzenia akcji zjednoczenia świebodzickich fabryk zegarów. W 1899 roku udało się do tego projektu pozyskać firmę Beckera, której zarząd, po śmierci założyciela, spoczywa w rękach jego następców - 3 synów i bratanka, jako współwłaścicieli Richarda, Paula Alberta, Max i Pula Beckerów.

22 czerwca 1899 roku nastąpiło połączenie fabryk w spółkę akcyjną, dysponującą kapitałem w wysokości 2.700.000 marek, w skład której weszło 6 firm: Gustaw Becker, A. Willmann i Spółka, Goncordia, Germania, Kappel i Spółka oraz Carl Bdhm. W nazwie spółki "Zjednoczenie Świebodzickich Fabryk Zegarów - Spółka Akcyjna - dawniej Gustaw Becker" ("Vereinigte Freiburger Uhrenfabriken - Aktiengesellschaft incl. vormals Gustav Becker"), uwzględniono imię twórcy przemysłu zegarmistrzowskiego na Śląsku, który nie doczekał już tych czasów. Na skutek zjednoczenia koncern objął niemal całkowicie Świebodzicki przemysł zegarmistrzowski.

W momencie założenia przedsiębiorstwo zatrudniało 1200 robotników i urzędników, w latach 20-tych następnego stulecia liczba wzrosła do 2000. Produkcja dzieliła się na trzy samodzielne fabryki obróbki metali, w których wytwarzano mechanizmy i części zegara. Dwie z nich znajdowały się w Świebodzicach, trzecia na terenie Czech, w pobliskim przygranicznym Broumovie, zbudowana w 1889 roku jako filialna fabryka Beckera, prowadzona przez jednego z braci - Paula Alberta Beckera. Istniał też cały kompleks zakładów pomocniczych, jak fabryka maszyn, odlewnia, blacharnia, zakład galwanizacyjny, zakład wyrobu tarcz zegarowych i kluczy metalowych, zakład obróbki drewna, w którym wytwarzano obudowy zegara, tartak, szlifiernia szkła z licznymi oddziałami. Przedsiębiorstwo zajmowało powierzchnię ponad 100 tys. m2, z czego 1/5 zajmowały budynki fabryczne. Podczas, gdy Becker główny nacisk kładł na produkcję wiedeńskich zegarów wahadłowych i budzików podróżnych, koncern dążył do rozszerzenia asortymentu produkcji, uwzględniając potrzeby oraz gusty krajowe i zagraniczne, a także tendencje w modzie. Kontynuując dotychczasową produkcję, wytwarzano też zegary morskie, roczne, kuchenne, stołowe, ścienne, stojące, w różnych gatunkach drewna i w różnych stylach. W 1913 roku uruchomiono, by zaspokoić potrzeby kilku rynków zagranicznych, produkcję budzików wg systemu amerykańskiego, a po I wojnie światowej zegarków kieszonkowych oraz liczników i precyzyjnych mechanizmów zegarowych. Szczególną wagę przykładano do produkcji zegarów pokojowych z mechanizmem bicia. Różnego rodzaju gongi, znane pod nazwami: "Gloria", "Dom", "Harffen", "Universal", "Trio", "Symphonie" itd., odznaczały się czystością dźwięków. Podstawą sprawnego funkcjonowania przedsiębiorstwa była nie tylko świetna organizacja techniczna, zapewniająca stałą produkcję i jej wzrost, ale i umiejętne zorganizowanie handlu oraz zabieganie o stałe rynki zbytu. Handel eksportowy prowadzono za pośrednictwem specjalnych przedstawicielstw wraz z wzorcowymi sklepami. Eksport stanowi bardzo znaczący udział, wyniósł bowiem około 2/3 całej produkcji. W kraju zbyt towarów odbywał się hurtowo.

Podczas I wojny świtowej koncern pozbawiony był wielu ważnych zagranicznych obszarów zbytu. Poza tym siły produkcyjne musiały być przestawione na cele militarne. Po zakończeniu działań wojennych, stosunki handlowe w kraju i zagranicą podjęto od razu w pełnym zakresie, pomimo powstałej w tym czasie nowej zagranicznej konkurenci, m.in. we Włoszech i Japonii. Nasilająca się od początku XX wieku rywalizacja pomiędzy świebodzickim a szwarcwaldzkim przemysłem zegarmistrzowskim, szczególnie o zagraniczne rynki zbytu, zakończyła się w k. lat 20-tych XX wieku, w okresie światowego kryzysu gospodarczego, porozumieniem (1927r.), jednoczącego interesy zainteresowanych firm z obu obszarów - Shwarzwaldu i Śląska. Wchodząc w skład "Zrzeszenia" przedsiębiorstwo Beckera prosperowało do wybuchu II wojny światowej, sygnując swoje wyroby dalej tradycyjnym znakiem - kotwicą zwieńczoną koroną z inicjałami "GB".

Tekst ze strony:

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

"Every clock made by GB had a serial number stamped onto the back plate. The following is a year / serial number list for dating GB clocks. Considering that Gustav Becker was involved with the early development and prototypes the list starts at 1880.

1927 Restart at 0001 due to take-over by Junghans."

Ze strony o "roczniakach":