Termet i milionowy zegar Gustawa Beckera z 1892 roku
Autor: Maciej S.°, Data dodania: 2012-06-15 01:23:33, Aktualizacja: 2013-02-11 23:54:43, Odsłon: 3521

Gustav Becker Zegarmistrz ze Świebodzic

Gustav Becker (1819-1885) urodził się w Oleśnicy, ale swoje zawodowe sukcesy święcił właśnie w Świebodzicach. Sprowadził się tutaj w roku 1847 i założył zakład zegarmistrzowski, który z czasem przekształcił w małą, a później wielką, znaną na całym świecie, fabrykę zegarów. Becker zaczął produkcję od zegarów wahadłowych (1850). Dobra jakość produktów i rządowe zamówienia dla pruskiej poczty pozwoliły na rozwój fabryki. Z czasem Świebodzice przerodziły się w prawdziwe zagłębie producentów zegarów, stało się to za sprawą byłych pracowników i uczniów Beckera, którzy zakładali małe manufaktury produkujące zegary.

Z czasem Becker rozszerzył asortyment o zegary okrętowe, budziki, kieszonkowe, wieżowe i inne. W 1885 roku – w roku śmierci Beckera, fabryka wyprodukowała 500 tysięczny zegar – został on podarowany Bismarckowi w prezencie na 70 – te urodziny. Milionowy zegar wyprodukowano w roku 1892 – jeszcze do niedawna można było go oglądać w Muzeum Ziemi Kłodzkiej – teraz znajduje się na terenie zakładów Termet S.A. i niestety oglądać można go tylko okazjonalnie.

Tabliczka          Milionowy zegar firmy Beckera

Zegary Beckera osiągają dzisiaj bardzo wysokie ceny, ich doskonała jakość powoduje, że pracują do dzisiaj. Sporą kolekcję można obejrzeć w Muzeum Ziemi Kłodzkiej.

Ze strony, która zawiera błędny rok:

Dokładniej można dowiedzieć się z: